Hihetetlen, mennyi pénzt tart otthon a magyar

Belföld
Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank elkészítette a háztartások pénzügyi adatairól szóló legfrissebb felmérését, ennek keretében az derült ki, hogy kevesebb pénzt tartunk otthon, mint korábban, de még mindig elképesztően sokat - hangzott el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Korponai Levente amoney.hu vezetője azt mondta, hogyha fizikailag nálunk van a pénz, az úgy tűnhet, mintha valamilyen megtakarítási forma lenne, viszont az infláció hatására a pénz elértéktelenedik. Ezért érdemes valamilyen befektetési vagy megtakarítási formát választani.

Erre több lehetőség van, akár betétbe, akár állampapírba is lehet tenni a pénzt, ami valamilyen mértékig korrigálja az infláció hatását. Megvizsgáltak egy 13 hónapos lekötést, és találtak olyan betétet, ami 8,72 százalékos kamatot fizetett.

Azt is megnézték, hogyha a 6500 milliárd forintnyi készpénzt, ami a háztartásoknál van, betéti formában lekötné a lakosság, 442 milliárd forint kamatot jelentene 13 hónap alatt. Amit ha visszaosztunk a 4 millió háztartásra, akkor az 110 ezer forintnyi plusz bevételt jelentene 13 hónap alatt. Hozzátette, hogy nyilván készpénzre is szükség van, nem minden fekete-fehér.

Érzik ugyanakkor, hogy fontos a likviditás, bármikor szükség lehet a pénzre, ha váratlan kiadásról van szó. De a szakértő szerint erre is van megoldás, van olyan megtakarítási számla, ami akkor is fizet kamatot, ha az illető már másnap kiutaltatja magának az összeget. Ebből olyan is elérhető, aminek 5,9 százalékos kamata van. Hozzátette a szakértő, hogy vannak ennek is feltételei, de például a fizetést is ide lehet irányítani.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés