Hiller István szerint aki nem érti a humort és az iróniát, az nem demokráciában gondolkodik, vagy egy száraz csont

Belföld
Hirdetés

Latinul szólalt fel Hiller István a parlament hétfői ülésén. Rétvári Bence ezt követően csalódását fejezte ki, értelmezése szerint Hiller István viccet csinált a magyar történelemből.

Semmi tiszteletlenség nem volt benne, sokkal inkább humor és irónia – így reagált a történtekre Hiller István, az MSZP képviselője a Spirit FM Aktuál című műsorában. Hozzátette, a magyar parlamentből kiveszett a politikában őshonos irónia és a humor.

Úgy látja, hogy aki nem érti a humort és az iróniát, az vagy másfajta hatalomgyakorlásban gondolkodik, mint a demokrácia, vagy egy száraz csont. Szerinte ez nem annyira jó sem emberként, sem politikusként.

Kifejtette, hogy miután 2023-tól ismét főispánok vannak, felszólalásával nem a magyar történelem megsértése volt a célja, hanem abbéli aggodalmát akarta kifejezni, hogy a polgári vonások, a polgári társadalom mintha háttérbe szorulna.

A polgári társadalom lényege, hogy egymás mellett és nem egymás alatt-fölött állunk – hangsúlyozta Hiller István.

Mint mondta, a feudalizmus és a polgári társadalom között nagyon nagy különbségnek számít, hogy a feudalizmusban mindig kineveznek tisztviselőket, egy demokráciában az esetek meghatározó többségében választanak. A főispánt sosem választották, a király nevezte ki – tette hozzá Hiller.

A teljes interjú itt hallgatható meg: 

Hirdetés
Hirdetés