Hogyan hat a gazdaság a környezetvédelemre?

Belföld
Hirdetés

Meddig érdekli az embereket a környezetvédelem? A gazdaság és a klímavédelem mindig ellentétben állnak egymással? Ezt a témát járták körbe az újságírók a Spirit FM Europeo+ című műsorában.

A Deutsche Welle szerkesztősége Albániában forgatott nemrég, egy lenyűgöző környéken. A riportban elhangzott, hogy Bardhi Troka étteremtulajdonos szerint a régiónak a felépítendő reptér az egyetlen esélye, mert nagyon szegények. A repülőtér ezen változtatna szerinte, és jó lehetőséget lát benne. Egy ornitológus azonban azt mondja, kész katasztrófa lenne a repülőtér megépítése. Egyrészt, mert részben tájvédelmi épületre épülne, hiszen olyan madaraknak nyújt a terület menedéket, amelyeket máshol a kihalás veszélye fenyeget.

Ez a régió nem mondható gazdasági szempontból lendületesnek és várják, hogy a turizmust felpörgetné a reptér. A helyi vállalkozóknak ez csábító dolog. Tóth Olivér Márk, a DW Magyar szerkesztő-riportere megerősítette, hogy tényleg gyönyörű a környezet, ugyanakkor autóval is nehezen megközelíthető.

Bogár Zsolt, a DW Magyar vezető szerkesztője hozzátette, hogy a történet szempontjából fontos és egyedi, hogy itt a madármegfigyelések szempontjából igazi földi paradicsom van, nagyon sokféle madár él itt, például erre található Európa legnagyobb flamingó populációja. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a madarak jelenléte ugyanakkor repülésbiztonsági szempontból nem szerencsés.

Azt is elmondta, hogy attól is jó ez a riport, hogy a helyi emberek is megszólalnak benne, akiknek fontos az is, hogy kapjanak munkát, hogy kicsit nagyobb legyen a jólét, a fejlődés - és persze a természeti kincsek is fontosak a számukra.

Bogár Zsolt a XXI. század egyik legfontosabb kérdésének nevezi, hogy azt a jólétet, amit az emberiség nagy része elért, hogyan tudja megőrizni egy 8 milliárdos populáció úgy, hogy közben klímavédelmi problémák is vannak. Hozzátette, hogy vissza kellene fogni a fogyasztást, ami ugyanakkor nehezen elképzelhető a jólét megőrzése mellett.

Hogyha valakit a lakókörnyezetében érintenek a környezetvédelmi problémák, akkor az illető valószínűleg harcosabban fog kiállni, véli Tóth Olivér Márk. A szerkesztő-riporter az akkumulátor-gyárakat hozta fel példának, és hogy ezekkel kapcsolatban nagyon heves viták szoktak kialakulni.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon jelenleg minisztériuma sincs a környezetvédelemnek, és a mostani új szabályok, amelyeket az akkumulátor-gyárak mentén hoztak meg, nem abba az irányba mutatnak, hogy a gazdaság vs környezetvédelem témakörben az utóbbi irányába dőlne el az a bizonyos mérleg - fogalmazott.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés