Hogyan lehetne fenntartható a közétkeztetés?
A közétkeztetésben szükséges dolog a szabályozottság, de ennek is vannak árnyoldalai - mondta el a Spirit FM Több-kevesebb című műsorában Enyedi Csaba, a Hungast csoport kommunikációs igazgatója.

Itthon olyan rendeleti háttér van, ami néha messze esik a közízléstől - ismerte el. De napi szinten azon dolgoznak, hogy úgy tudják elkészíteni az ételeket, amelyek egyszerre felelnek meg mind a szabályoknak, mind a közízlésnek, tette hozzá.
Ma már az élelmiszerkönyv szerinti alapanyag-minőségeket is szabályozzák, és azt is, hogy ezeket milyen gyakran adják őket.
Az élelmiszer hulladékról azt mondta Enyedi Csaba, hogy miután azt összegyűjtik, ma már nem lehet takarmánynak használni. Ezeket el kell szállítani, ami fenntarthatóság szempontjából már eddig a lépésig rengeteg energia felhasználásába került, ezen felül pedig meg kell azokat semmisíteni. Szerinte ez égető kérdés a közétkeztetésben, de az emberiség tekintetében is, hogy minél kevesebb ilyen jellegű hulladék keletkezzen.
Az adásban elhangzott, hogy jellemzően a ’80 előtt születettek ragaszkodnak a leveshez, a ’80 és 2000 közötti születésűek általában szeretik azt, de a 2000 után születettek nem mindig tudják értelmezni a levest. Főleg, amikor rövid idejük van a gyerekeknek a komplett étkezésre. A szakember úgy látja, a mai világgal nem annyira kompatibilis a leves, mint az ebéd része a menzákon.
Enyedi Csaba elmondta, hogy ők a “szabadszedéses” rendszerrel találták meg azt a metódust, amivel ezt is pozitívra tudják fordítani. Ha választhat a gyerek mind mennyiségben, mind minőségben, nő a kóstolási kedv - mondta. Sok gyerek úgy lép be a közétkeztetésbe, hogy csak 5-10 féle ételt ismer, tette hozzá. Máj, harcsapaprikás, gombapörkölt - ezek korábban kóstolás nélkül kerültek vissza, de mióta nem kötelező, pici falattal is meg lehet kóstolni, már egyre népszerűbbek.
Az adásban szó esett arról, hogy jó lenne elérni, hogy a húsmentességet ne csak a tészta vagy a rántott sajt jelentse, hiszen nemzetközi kitekintésben rengeteg olyan étel van, ami kellő fűszerezéssel és nyitott gondolkodással tartalmas, kellemes ízélményt tudna biztosítani.