Hogyan válasszunk bort karácsonyra?
Tüű Péter, kétszeres magyar sommelier bajnok, champagne és pezsgő szakértő adott tanácsokat a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában.
A karácsony eleve feltételez egy elegánsabb ebédet vagy vacsorát, így borban is errefelé érdemes mozdulni, ha például vendégségbe megyünk, érdemes egy komplex bort választani - mondta Tüű Péter, kétszeres magyar sommelier bajnok, champagne és pezsgő szakértő. A komplex bor olyan, ami összetett, egyensúlyban van, elegáns, vannak benne szép gyümölcsök, fűszeres jegyek, ásványosság is, ugyanakkor friss, könnyen iható, mégis, a korty nem tűnik el hamar, hanem szép hosszú lecsengése van - magyarázta. Ilyen egy villányi vörösbor, ami bordeauxi fajták házasítása, például cabernet savignon vagy merlot.
Fontos, hogy ne legyen túl magas alkoholtartalmú - hangsúlyozta. Az egri bikavérek is rendre hozzák a földességet, a boros jegyeket, a füstösséget, gyümölcsöket, fűszereket is - tette hozzá.
Érdemes nem csupán a címke alapján választani - tanácsolta Tüű Péter.
A halászléhez a szekszárdi kadarka a legjobb párja. A töltött káposzta trükkös - az étel töménysége miatt vagy egy hasonló tulajdonságokkal büszkélkedő vörösbor illik hozzá, vagy pont ellenkezőleg, egy “fürge, virgonc”, jól behűtött, elegáns pezsgő megy hozzá jól.
A kocsonya is gyakran előkerül karácsony környékén, sommelier szempontból pedig ide is a hagyományos eljárással készült magyar vagy francia pezsgőket ajánlja.
Ha az ajándékba kapott bort hosszabb ideig szeretnénk tárolni, azt ne a szekrény tetején, sem pedig a hűtőbe raktározzuk el. 8-12 fok körül, sötétben, állandó páratartalomban érzik magukat jól a palackok. A parafa dugóval zárt borokat fektetve érdemes tárolni.
A teljes adást itt hallgassa vissza: