Holoda Attila: Magyarország nem tudja energiával ellátni a debreceni akkumulátorgyárat

Belföld
Hirdetés

A kihelyezett kormányülésen kiemelt téma volt az energiastratégia, ebben jelentős szerepet fog játszani az atomenergia, a megújuló energia és a hálózatfejlesztés. Holoda Attila energetikai szakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: szerinte csalódás, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondott. 

Mint mondta, a fejlesztési tervek egy része nem kizárólag kormányzati feladatot lát el, például a hálózatfejlesztés, amely egy-egy céghez tartozik, ezeket az Európai Unió feltehetőleg nem fogja támogatni, hiszen nem állami feladat lenne ezeknek a fejlesztéseknek a végrehajtása.

A dunai finomító átalakítása például ilyen, a cél az lenne, hogy ne csak az urali olaj finomítására legyen alkalmas, de itt mondhatja azt az EU vagy egyes tagállamok, hogy mondjuk a schwechati finomító Ausztriában alkalmas erre. A MOL-nak van ellátási kötelezettsége, de az, hogy nem gondoltak arra, mi lesz, ha kiesik az urali olaj, ez üzletpolitikai kérdés, nem állami feladat - mondta.

Holoda Attila elmondta: földgáz esetében folyamatos az ellátás, és bár a kormány szereti úgy beállítani, hogy csak az oroszoktól tudunk földgázt kapni, ez nincs így, érkezik Ausztria, Szlovákia, Horvátország vagy éppen Románia felől is. Villamosenergia tekintetében valamennyi szomszédos országgal össze vagyunk kötve, megvan a jogi keret, hogy vásároljunk tőlük - mondta, hangsúlyozva: az energiaellátásunk biztos lábakon áll, csak a kőolaj esetében vannak bizonyos zavarok, részben a finomító miatt.

Felidézte, hogy a 2014-es krími annexáció után felismerte a MOL, hogy lehetnek zavarok az urali kőolajjal, és elindította a fejlesztéseit, az Adria vezetéket összekötötte például a Barátság vezetékkel. Ez üzleti feladat, éppen ezért nem világos, miért elsőként ezekről beszélt Gulyás Gergely. Az okosrendszerek kiépítése hasznos előrelépés lenne, de mint mondta, le vagyunk maradva a tudatos energiafelhasználás tekintetében a nyugat-európai országokhoz képest.

A középületek felújítása szerinte hibás megközelítés, 2015-ben már kaptunk erre pénzt az uniótól, azonban nem tudni, hova tűnt ez a pénz - vélekedett. A lakossági épületenergia-hatékonyság javítása nagyon fontos lenne, de sokaknak erre nincs pénze, itt kellene lépni, de ez hiányzik a bejelentett intézkedések közül, ahogyan a távhő is - mutatott rá.

Akkumulátorgyár

Hivatkozás másolása

Az energetikai szakértő úgy látja, egy ilyen hatalmas gyárat nem tudunk ellátni energiával. Magyarország villamosenergia-fogyasztásának 30 százalékát már most is importból szerzi be, hazánk pedig már most is a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója, a szakértő szerint nem biztos, hogy ezt fokozni kellene, egyelőre nem is látni olyan típusú fejlesztéseket, amelyek lehetővé tennék, hogy ezt a hatalmas energiaigényt el tudnák látni. Az, hogy az azeri áramról és Paks 2-ről beszélünk, ahhoz még hiányzik 7-8 év, nem tudni, ezt az időszakot hogyan oldja meg az ország - mondta.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés