Holoda Attila: politikai alapú döntések jöhetnek az Energiahivatalnál

Belföld
Hirdetés

Holoda Attila, energetikai szakértő, volt energetikáért felelős helyettes államtitkár a Spirit FM Aktuál című műsorában reagált az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatójának leváltására.

Meglepőnek ítéli Pekárik Géza menesztését, mert a Paksi Atomerőmű saját nevelésű játékosa volt, gyakorlatilag mindenféle műszaki területen dolgozott. Holoda szerint a cserét nem Pekárik személye indokolta, hanem sokkal inkább az, hogy a miniszterelnök az Energiahivatal élén akart változtatást, így szerinte Pekárik az energiapolitika áldozatául eshetett.

„Szakmailag, vezetői képességeit tekintve semmiféle kritika nem érhette. A Paksi Atomerőmű kapcsán semmiféle olyan esemény nem következett be az elmúlt időszakban, ami indokolta volna ezt a váltást” – nyilatkozta Holoda Attila.

Úgy véli, a döntés arra utalhat, hogy a miniszterelnök továbbra is saját játékterének tekinti a kamarillapolitikát, amikor a személyeket úgy húzogatja különböző helyekről, mint egy sakktáblán szokás. 

„Az Energiahivatal eddigi elnöke, Horváth Péter jó néhány olyan oligarchának is a lábujjára taposhatott a különböző intézkedésekkel – elsősorban az energetikai szabályozás kapcsán –, amik nem tetszhettek nekik” – fogalmazott Holoda, és példaként említette, hogy lehettek olyanok, akik nem értettek egyet az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben való kötelező részvétellel.

Az energetikai szakértő állítása szerint politikai alapú döntések jöhetnek az Energiahivatalban.

„Most sokkal inkább annak vagyunk tanúi, hogy kineveznek egy olyan elnököt az Energiahivatal élére, aki sokkal inkább végrehajtja, ami a kormánytól érkezik és nincsenek önálló gondolatai vagy ellenkező elképzelései” – mondta Holoda Attila.

Meglátása szerint az Energiahivatal működésében nem voltak olyan zavarok, amelyek indokolták volna a vezetőcserét. Ugyanakkor az is látszik szerinte, hogy a hajdúszoboszlói földgáztározó párnagázának kitermelésével kapcsolatos kormányzati elképzelések nem feltétlenül álltak összhangban azzal, amit az Energiahivatal elképzelt.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: