Hónapokra bezárhatnak a vendéglátóhelyek januártól

Belföld
Hirdetés

A turisztikai szektor támogatása érdekében a kormány átfogó intézkedési csomagról döntött a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére. Eltörlik a SZÉP-kártya különfélei füleit, így a kártyán lévő összeget egyben lehet felhasználni és nem lesz semmilyen korlátozás a célok között, valamint felfüggesztik a turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését. A hír kapcsán foglalta össze az ágazat helyzetét Kovács László, a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A vendéglátósok közül már most is sokan látják, de többen még el sem hiszik, vagy nem tudatosult bennük, hogy valóban milyen magas energiaszámlára számíthatnak januártól Kovács elmondása szerint. A legjobban menő üzletek közül is sokan vannak, akik arra panaszkodnak, hogy hiába vannak teltházak hétvégén, sajnos még mindig maximum nullszaldósak.

„Az energiaárak, amelyek megkoronázzák az alapanyag áremelkedéseket, a munkaerőhiány következtében kialakult rendkívül magas bérigények, ez már szinte kigazdálkodhatatlan helyzetet eredményezett, ráadásul tartalékaik sincsenek az ágazat szereplőinek.”

- nyilatkozta Kovács László.

A pandémia után mindösszesen 3400 üzlettel lett kevesebb, az 51 ezerből 48 ezer talpon maradt. Nehezebb a helyzet a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke szerint, mint a pandémia alatt volt, hiszen a vendégek zsebében is sokkal kevesebb pénz marad mostanában.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés