Erős futballkultúránk van, nagyon elrontottunk valamit, hogy ezt nem sikerült visszahozni

Belföld
Hirdetés

November 20-án, vasárnap startol a futball-világbajnokság, a rendezvény hivatalosan a Katar-Ecuador-meccsel veszi kezdetét. Ennek apropóján beszélgetett a labdarúgásról Hont András és Németh Róbert a vendégeikkel a Spirit FM Nagykép című műsorában. 

A műsorban felelvenítették a két utolsó világbajnokságot, amelyen Magyarország nemzeti válogatottja is részt vett. Esterházy Márton az 1986-os mexikói világbajnokságon szerepelt a válogatottban, mindmáig az utolsó előtti magyar vb-gól szerzője, hiszen 36 éve nem jutott ki hazánk a világversenyre. Esterházy Márton elmondása szerint nem gondolt rá, hogy a '86-os vb után nem sikerül majd újra kvalifikálnia magát Magyarországnak a világbajnokságra. 

"Én azt gondoltam, hogy tovább folytatódik az a szervezet munka, ami a mi csapatunkat is jellemezte, és majd esetleg megküzdünk '90-es világbajnokságért, de az elmúlt 36 évben egy őrült kapkodás vette kezdtetét az MLSZ-ben. A mai napig több, mint harminc szövetségi kapitányunk volt ezidő alatt, ami szerintem párját ritkítja."

- értékelte az azóta kialakult helyzetet Esterházy Márton, aki elmondta azt is: egy labdarúgó életében a világbajnokság a legeslegnagyobb esemény, hiszen nagyon nehéz kvalifikálni rá, mert más sportokkal ellentétben nem évente, csupán négyévente rendezik meg. 

Az akkori körülményekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: 

"Mi bokáig érő sárban edzettünk, nyáron meg ugyanilyen porban. Ahhoz képest, hogy milyen körülmények között edzettünk és, hogy milyen orvosi háttérrel rendelkeztünk, egy világra szóló csoda volt, hogy mi Európa egyik legjobb csapata voltunk."

Az adásban vendég volt szintén egy másik válogatott labdarúgó, Kiss László is, aki az 1982-es spanyolországi vb-n képviselte hazánkat. Ez volt az a futball-világbajnokság, ahol Magyarország 10-1-re győzte le Salvador válogattotját, amely a vb-k történetében az egyedüli mérkőzés volt, ahol az egyik csapat kétszámjegyű gólt szerzett. 

Kiss elmondása szerint sokat változott azóta a futball, bátorság kellett hozzá, hogy akkor a pályára küldjék őket abban a felállásban, amiben akkor játszottak. 

A katari vb kapcsán kiemelte: nagyon érdekes, hogy ilyenkor rendezik meg az eseményt, mert soha nem volt még olyan a világbajnokságok történetében, hogy télen legyen.

Dénes Ferenc sportközgazdász is értékelte a helyzetet. A szakember úgy látja: 

"Nagyon erős futballkultúránk van, mindig is az volt, és azzal, hogy ezt három évtizeden keresztül nem tudtuk visszahozni, azt mutatja, hogy valamint nagyon eltoltunk. Nálunk mindig nagyon sok pénz volt a rendszerben, csak a sok pénz mellé tulajdonképpen soha nem követeltük meg a teljesítményt."

Dénes is úgy látja, hogy sokat változott a futball a '80-as évek óta, szerinte az, amit most látunk a nyugat-európai pályákon, az nagyságrendileg jobb, mint korábban volt és egészen frenetikus szórakozást jelent a nézők számára is. 

Mindhárom vendéget arra kértük, hogy tippeljék meg, szerintük ki szerepelnek majd sikeresen a világbajnokságon:

  • Esterházy Mártonnak öt favorit csapatja van az idei vb-n: Brazíliát tartja a nagy esélyesnek, de kiemelte még Argentína, Spanyolország, Hollandia és Franciaország válogatottját is. 
  • Kiss László szerint sokan az Argentínokat tartják a befutónak, de szerinte a brazilok sem felejtettek el soha futballozni.
  • Dénes Ferenc "angolmánnak" tartja magát, ő így Gareth Southgate csapatát látja a legesélyesebbnek, a második helyre a brazilokat várja, a franciákat a harmadikra, őket pedig a portugál és az argentín válogatott követi majd szerinte. 

A teljes adás ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés