Horváth Oszkár: a hazát nem kéne összekeverni a kormánnyal

Belföld
Hirdetés

Horváth Oszkár úgy fogalmazott a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában, hogy a haza nem egyenlő a kormánnyal, aki ellenzéki tevékenységet végez, nem követ el hazaárulást.

Horváth Oszkár
Horváth Oszkár

Még nagyobb nyomást gyakorolhat Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a független médiára és a civil társadalmi csoportokra éppúgy mint az ellenzéki pártokra – szűrte le a The Guardian abból a törvényjavaslatból, amelyet kedden akar benyújtani a Fidesz az Országgyűlésben. Ez a törvényjavaslat egy új hatóság létrehozásáról szól, amelynek feladata a Magyarország „szuverenitását” veszélyeztető tevékenységek a „külföldi befolyásolás” korlátozása.

A brit lap szerint az Orbán-kormány már néhány részletet is közölt a terveiről, és is jelezte, hogy az új jogszabály kiterjed majd a politikai pártok külföldi finanszírozásának megakadályozására, de olyan sajtóorgánumok és civil szervezetek ellen is fellépnének, amely szerintük „Washington és/vagy Brüsszel befolyása” alatt állnak. Kocsis Máté szerint a törvénycsomaggal azt akarják elérni, hogy példát lehessen statuálni azokkal, akik külföldi érdekekért „elárulják” a hazát. Az új állami szervezet leginkább az – egykor szebb napokat látott – ombudsmani hivatalhoz, illetve az Állami Számvevőszékhez lenne hasonló.

“Meg kell védeni a magyar szuverenitást, az úgy nem szuverén, hogy az ellenzéknek is pénze van kampányolni, hogy az ellenzéknek is pénze van óriásplakátokra, hogy az ellenzéknek mondjuk tizedannyi vagy huszadannyi óriásplakátja lehet, mint a kormánynak” - sorolta Puzsér Róbert publicista ironikusan a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában. Hozzátette: “az ellenzék kampányoljon abból a zsebpénzből, amit Orbán Viktortól kap”.

Magyar Dávid úgy véli, hogy ennek a törvénynek köszönhetően elméletben a magyar kormányt bíróság elé lehet majd vinni, hiszen “konkrétan elárulják a hazát, amikor odaadják tokkal-vonóval a kínaiaknak és az oroszoknak”. Elmondta, hogy szerinte azért nem szavazták még meg ezt a törvényt, mert “érzik, hogy ezt úgy kell megfogalmazni, hogy őket viszont ne lehessen ezzel megfogni”.

Puzsér azt kérdezte gunyorosan: “mikor leszünk végre szuverének a német tőkétől? Mostmár itt lenne az ideje. Onnan csorog be az euró. Hát hogy leszünk így szuverének? Életveszélyes. Hát itt forint van! Akkor itt forintból, forintért gazdálkodjunk… Forintból nem lehet a hazát elárulni”.

Azzal folytatta a gondolatmenetét a publicista, hogy vajon miért kellenek a kormánynak az EU-s fejlesztési pénzek? “Talán csak nem a hazát akarják belőle elárulni Brüsszelnek? Mert azért a pénzért valami jár.” Úgy fogalmazott: nem lesz fórum, ahol Júdás panaszkodhat, hogy nem kapta meg a 30 ezüstpénzt, “mindenki köp majd csak egyet”.

A kormányzópárt úgy gondolhatja, hogy akik nem rájuk szavaznak, azok “nem szorulnak képviseletre, azok nem emberek”, ez mutatkozik meg abban, amikor azt mondják, hogy “valaki elárulja a hazát” - fejtegette Horváth Oszkár műsorvezető. Azt mondta, aki ellenzéki tevékenységet végez, az sosem szavazott a kormánypártra, és egyrészt nem árul el semmit, hiszen nem ezt akarta, másrészt a hazát nem kéne összekeverni a kormánnyal. “A haza a benne élő embereknek a sorsa” - fogalmazott.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés