Így akarják túlterhelni az oroszok az ukrán légvédelmet

Nemzetközi
Hirdetés

Naponta százas nagyságrendben éri Ukrajnát támadás.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Rázós év lesz 2024 - véli Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Kiemelte többek között azt, hogy a kínai elnök legutóbbi beszédében azt mondta, hogy Kínának és Tajvannak egyesülnie kell. Nem kérdés, hogy ezt leginkább békés módon szeretnék elérni, de Tarjányi szerint Hszi Csin-ping szilveszteri beszédében benne van az a lehetőség is, hogy fegyveres konfliktussal is elérnék ezt a célt.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy Oroszország az elmúlt időszakban olyan raktárakat támadott, amiknek az ő információik szerint Ukrajna katonai készletei voltak elhelyezve. De olyan üzemekre is csapást mértek, amikhez kapcsolódóan várható, hogy Ukrajna 2024-ben bevételeket tud termelni. Ilyen például Odessza térségében a kikötőknél találhatón gabonatárolók. 

Azt is elmondta Tarjányi, hogy Oroszország folytatja azt a fajta támadási stratégiát, amiben kvázi “náciatlanítani” akarja Ukrajnát és el akarja pusztítani az infrastruktúrát és az ország egészét.

Az ukrán légierő valóban lőszerhiánnyal küzd? - erre a kérdésre is reagált Tarjányi Péter. A biztonságpolitikai szakértő azt mondja, hogy az a fajta muníció-felhalmozás, amit Oroszország oldaláról láthatunk hónapok óta, az, hogy százas nagyságrendben érkeznek ilyen támadóeszközök naponta - ezzel próbálják túlterhelni az ukrán légvédelmet. Ez azt jelenti, hogy azt próbálják elérni, hogy a védendő objektumokat egyre kevésbé legyenek képesek az ukránok megvédeni a mindennapokban. Másrészt a túlterhelés miatt Ukrajnában “piszok gyorsan fogynak a légvédelmi eszközök”, hiszen rengeteg légi célt kell elfogniuk. Oroszország úgy gondolja, hogy néhány héten belül képes lesz Ukrajna légvédelmi kapacitását a földdel egyenlővé tenni és azt csinálni Ukrajna légterében, amit csak akar - fogalmazott a szakértő. Hozzátette: ez szerinte nem fog bekövetkezni.

A teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés