Így építették ki Orbán Viktor kultuszát

Belföld
Hirdetés

Csunderlik Péter történész kifejtette a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában, hogy Orbán Viktort lényegében korunk Hunyadi Jánosának állítják be.

A szlovák kormányt az illegális migráció erősödésével összefüggésben a szlovák-magyar határ ideiglenes ellenőrzésének ideiglenes ismételt bevezetésére szólította fel a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD), derült ki a napokban.

Számos szlovák politikus pedig Magyarországot amiatt ítélte el, mert szerintük az illegális migránsok egy schengeni országot akadálytalanul szeltek át a szlovák határig, senki sem regisztrálta őket, holott Magyarország a schengeni külső határok őrzője. Többen felvetették, hogy talán a magyar hatóságok szándékosan terelték az illegális migránsokat a választás előtt álló Szlovákiára.

Fico Orbán Viktort akarja rágalmazni, hogy nem védi elég jól a határt? - tette fel a kérdést Puzsér Róbert publicista utalva arra, hogy a magyar miniszterelnök és a kormány többször is büszkén nyilatkoztak az ország déli határán felállított kerítésről és arról, hogy ennek a felállításával megvédték Magyarországot az illegális migrációtól. Utalt arra is, mennyire ellentmondásos, hogy Fico mindeközben miért másolja Orbán Viktor politikáját.

Csunderlik Péter történész szerint Orbán Viktor kultuszát úgy építették fel 2015 óta, hogy “lényegében korunk Hunyadi Jánosa, aki Magyarországot, a kereszténység védőbástyáját védi, vezeti, ahogy Hunyadi tette Nándorfehérvárnál a keleti veszedelemmel szemben” - magyarázta a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában. Hozzátette, hogy korábban Horthy Miklós kultusza is arra épült, hogy a keleti veszedelemmel, vagyis a bolsevikokkal szemben megvédi Magyarországot. “Csakhogy Horthy nem szövetkezett a kelettel, ellentétben Orbán Viktorral” - vágott közbe Puzsér.

Sok jel utal arra, hogy nem teljesen véletlen az, hogy éppen a szlovák választások előtt néhány héttel élénkül meg a menekültforgalom a Börzsöny felé, főleg, hogy korábban ez nem volt jellemző - fejtette ki Csunderlik Péter.

Inkább Robert Fico legyen a szlovák miniszterelnök, mint bármelyik másik szlovák politikus - emlékeztetett Puzsér Trombitás Kristóf egy korábbi kijelentésére. A publicista szerint azért is megkérdőjelezhető ez az állásfoglalás, mert Fico köztudottan magyargyűlölő és soviniszta. “Csak azért, mert Orbánnak ez a pillanatnyi politikai érdeke”, adott rá magyarázatot Puzsér. Úgy látja, a magyar miniszterelnök Ficóval az oldalán együtt venné fel a harcot Brüsszel ellen. Puzsér elmondta, hogy a V4-ek felbomlása után Orbán új, egyfajta visegrádi-putyinista szövetséget hozna létre Magyarország, Szerbia, Szlovákia és Fehéroroszország tengellyel. Ennek a révén pedig Orbán ki tudna törni a jelenlegi EU-n belüli elszigeteltségből, legalábbis, hogyha a Brüsszel ellen vívott szabadságharcát nézzük.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés