Így lehetne biztonságosabb itthon a Revolut

Belföld
Hirdetés

Küzd a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a Revolut biztonságosabb legyen Magyarországon. Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője arról beszélt a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, hogy teljesen új helyzet van február óta, ugyanis a Revolut bejelentette, hogy igent mond a magyar betétesek betéteire, pénzeszközeire, de egyelőre nemet mond a betétgaranciára.

Vagyis az történt, hogy a litvániai székhelyű Revolut bank bejelentette, hogy magyarországi ügyfelek számára kedvező betétlekötési ajánlatokkal jön elő, de a jogi helyzet nem változott, a Revolut továbbra is a litván felügyelet alá tartozik - fejtette ki a szóvivő. A magyar befektetők számára viszont sokkal megnyugtatóbb helyzet lenne az, ha fizikailag is, itteni fiókokkal, a magyar betétbiztosítási rendszer védőernyője alatt nyújtaná ezt a szolgáltatást - tette hozzá. 

Litvániában a magyarhoz hasonló, 100 ezer eurós a betétgarancia, viszont a litván betétbiztosító a magyar OBA-nak körülbelül a 2/3, viszont világszerte 40 millió ügyfelet szolgál ki a Revolut. Így ha valami baj történne, a litván betétbiztosítónak ezt a mennyiségű ügyfélkört kellene kiszolgálnia. 

Jelen pillanatban az MNB annyit tud tenni, hogyha fogyasztóvédelmi problémát érzékel, a litván felügyelethez fordul - magyarázta Binder István.

Magyarországról körülbelül egymillió ügyfele van a Revolutnak, derült ki az adásból. Az MNB-nek a litván bankkal szemben viszont rendkívül korlátozottak az eszközei, ezért is a nyilvánosság erejét hívják segítségül, illetve folyamatosan egyeztetnek mind velük, mind a litván felügyelettel.

“Hallunk ígéreteket, hallunk mondásokat, és utána nem történik semmi” - fogalmazott Binder István. Azt nem mondja, hogy a Revolut nem számít biztonságos pénzintézetnek, viszont még biztonságosabb lehetne, ha a Revolut meglépné azokat, amiket az MNB kér tőlük. A fizikai jelenlét, a magyar nyelvű ügyfélszolgálat, a panaszkezelés magyar nyelvűvé tétele mind-mind olyan lépések lennének, amit az ügyfelek joggal várnának el - tette hozzá a szóvivő.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés