Ilyen volt Novák Katalin első éve köztársasági elnökként a szakértő szemével

Belföld
Hirdetés

Egy évvel ezelőtt, 2022. május 10-én vette át hivatalát Novák Katalin köztársasági elnök Áder Jánostól. Azt ígérte, hogy köztársasági elnökként fül, szív és száj lesz, és csak a jó törvényeket írja majd alá. Az elmúlt egy évről Zárug Péter Farkas politológus beszélt.

Európa egyre több országában találunk női államelnököt - mutatott rá Zárug Péter Farkas politológus. A nőknek a politikában betöltött szerepét jól tudja szimbolizálni az államelnöki funkció és a női szerepkör, tette hozzá a politológus a Spirit FM Aktuál című műsorában. Szerinte a női politikusok kevésbé acsarkodnak, inkább a valami mellett való érvelés jellemző rájuk. “Ezt a szerepkört Novák Katalin teljesen jól betölti” - fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin kegyelmet adott Budaházy Györgynek és társainak, a politológus így fogalmazott: az államfőnek jogában áll a kegyelem gyakorlása. “A politikai felelősségét a mindenkori igazságügyi miniszter viseli” - tette hozzá. Mint mondja, a miniszter aláírása nélkül nem lehet kegyelmet gyakorolni.

Kiemelte, hogy Novák Katalin nagy erőssége, hogy több nyelven is felső fokon beszél. “Egy nagyon jó személyiség” - mondta el. Azzal zárta gondolatait, hogy Novák Katalin szerint alkalmas arra, hogy elnökként megteremtse a nemzet egysége.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés