Íme, ettől függ, mennyivel emelkedhet a minimálbér

Belföld
Hirdetés

Nem dőlt el a jövő évi minimálbér emelésének a kérdése. A november közepén esedékes harmadik negyedéves GDP-adatra várnak az illetékesek, hangzott el a Spirit FM Több-Kevesebb című gazdasági műsorában.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke elmondta, hogy arra várnak “ebben az elég bizonytalan gazdasági helyzetben”, hogy hogyan alakulnak a harmadik negyedévben a nemzetgazdasági adatok. Azt látni, hogy Ez azért fontos, mert az elmúlt négy negyedévben a magyar GDP csökkent, azaz negatív tartományban volt. Ez egy kisebbfajta recessziónak tekinthető, tette hozzá az alelnök.

Ahhoz, hogy érdemben arról lehessen tárgyalni, hogy jelentősebb mértékben emelkedjen a minimálbér, ahhoz valamilyen adat kellene arra, hogy ez a trend megfordul és jövőre egy érzékelhető GDP-növekedés lesz. Ez valószínűleg akkor lehetséges, hogyha a jelenlegi trend már a harmadik negyedévben megfordul, mondta az alelnök.

Rolek Ferenc elmondta azt is, hogy a munkáltatók a béremelésnél az átlagból indulnak ki, és azoknál a munkáltatóknál, akiknél jellemzőbb a minimálbéres foglalkoztatás, azoknak a termelékenysége, produktuma az átlag alatt van. Ez mindig nagy dilemma, hogy átlag alatti jövedelmezésű vállalatoknak kellene átlag feletti minimálbért fizetni az átlagos béremeléshez képest - fejtette ki az MGYOSZ alelnöke.

Sajtóértesülések szerint egyébként 15 százalékkal növekedhet jövőre a minimálbér, 10 százalékkal pedig a garantált bérminimum. Bár ezt még senki sem írta alá, és amíg nincsenek adatok, megállapodás sincs.

Czomba Sándor államtitkár viszont arra utalt, hogyha pozitív GDP-adatok jönnének ki, valóban van remény, hogy 15 százalék körül meg tudnak állapodni, de a garantált bérminimummal kapcsolatban nincs konszenzus, hangsúlyozta Rolek Ferenc.

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés