Íme, ilyen egy sommelier verseny
A 2024 évi Sommelier Magyar Bajnokságot a Magyar Sommelier Club (MSC) és Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) közösen rendezte meg. A második helyezett, Budai Norbert, sommelier volt a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorának a vendége.
Budai Norbert örömtelinek nevezte, hogy idén a fent említett két szervezet együtt szervezték meg a versenyt. Korábban a szövetség rendezte meg a bajnokságot, és aki ott diadalmaskodott, az volt az ország sommelier bajnoka. A klub pedig megszervezte a saját versenyét, annak a győztese volt az év sommelier-je - magyarázta Budai Norbert. Megosztó volt, mi a különbség a kettő között, de most már összefogott a két egyesület és megszervezték a nemzetközi versenyt, ahol külföldi versenyzők is neveztek.
Idén 18-an indultak el a versenyen, és mindenki először egy tesztlapot kapott - árulta el Budai Norbert a Spirit FM hallgatóinak. Ezután mindenki kapott két pohár bort, ezt kellett “vakon” kóstolni és a nemzetközileg elvárt módon egy leírást összeállítani. Ezt követően kaptak négy különböző italt, majd étel-és borpárosítás volt a feladat. 12-en jutottak tovább, ahol már több gyakorlati feladatot kaptak a versenyzők.
A sommelier feladata, hogy az étterem többi dolgozója is minél többet tudjon a borokról - hangsúlyozta Budai Norbert. Bármilyen kóstoló kiváló alkalom lehet arra, hogy a személyzet magabiztos tudást szerezzen ezekről az italokról.
Úgy látja, egyre nagyobb az igény, hogy sommelier legyen egy étteremben, a vendégek részéről is egyre nagyobb az érdeklődés. Az utánpótlás is rendben van, a sommelier, mint hivatás, egyre népszerűbb - tette hozzá kérdésre. Egy jó sommelier kiváló vendéglátó, vallja a szakember.
A teljes beszélgetést hallgassa vissza itt: