Inkább kőolajtisztás, semmint kőolajmező a MOL vecsési felfedezése

Belföld
Hirdetés

Hétfőn jelentette be a MOL, hogy jelentős mennyiségű kőolajat találtak Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A társaság még júliusban kezdett kutatófúrásba a területen. 

Nem egy szaudi olajmező, amit találtak - így reagált a hírre Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője a Spirit FM Aktuál című műsorában. 

Becslések szerint napi 600 hordó kőolajat fognak itt kitermelni, amelynek a száma később elérhető majd a 700-1000 hordót is (1 hordó egyébként 159 litert jelent). Ez a mennyiség a teljes magyarországi kőolajkitermelésnek az 5 százaléka, a MOL Magyarországénak pedig a 10 százaléka. 

Mint Pletser elmondta, ez egy kicsi kőolajmező, amelyen maximum 2-4 fúrótorony működhet, tehát nem úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas texasi kőolajmezőt, amelyen fúrótornyok ezreit láthatjuk. 

Abból a szempontból mindenképpen jó felfedezés, hogy ennyivel kevesebb kőolajat kell importálnunk - tette hozzá. Szerinte ezzel a magyar állam és a MOL is jól járt, hiszen belföldön van, közel a meglévő infrastruktúrához, így jó nyereség mellett termelheti ki a vállalat, még az elmúlt időszakban jelentősen megemelt bányajáradék ellenére is (ez az a járadék, amelyet a MOL-nak fizetnie kell az állam felé a kitermelt kőolaj és földgáz után).

A műsorban szóba került az is, hogy a MOL múlt heti bejelentése is, miszerint hétfőtől nem szállítanak üzemanyagokat azoknak a kis kutaknak, amelyekkel a benzinár-stop bevezetése után kötöttek szerződést. 

Az elemző szerint valamiféle ellátás mindig lesz, mert a MOL termel a százhalombattai finomítóban is, ugyanakkor korlátozásokra biztosan számítani kell, mivel 

tényleg kevés üzemanyag van egész Európában, ráadásul Magyarországon magas a kereslet is az ársapkáknak köszönhetően.

Pletser úgy értékeli, a MOL bejelentése arról szól, hogy a cég elsősorban a saját kúthálózatát szeretné kiszolgálni, mert aki náluk tankol, az megvásárolhatja más termékeiket is, amelynek köszönhetően nő a forgalmuk. 

"Teljesen természetes üzleti reakció, hogy a saját kúthálózatomat próbálom ezáltal nyomni, nem idegen kutakat"

- fogalmazott a szakértő.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés