Irak helyzete a Közel-Keleti konfliktus közepén

Nemzetközi
Hirdetés

Most az egész világ a Közel-Keletre figyel, hogy hogyan lehet megállítani, ami ott történik. Erről is beszélgettünk Wagner Péterrel, a Károli Gáspár Református Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének docensével a Spirit FM Magyarország segít című műsorában.


„Ami most zajlik Gázában, Izrael és a Hamasz között, az egy régi konfliktusnak egy újbóli kiújulása, aminek talán most a korábbiaknál is szélesebb regionális hatásai vannak. Főleg azért, mert olyan szervezetek és olyan országok is bekapcsolódtak ebbe a konfliktusba, mint például Irán és az Irán szövetségeseként számon tartott jemeni húszi mozgalom” – kezdte a térség helyzetének elemzését Wagner Péter. Majd áttért Irak helyzetére, amely Izrael és Irán között helyezkedik el és ahová nemrég tanulmányutat szervezett a diákjaival. 

„Irak szerepe egy felvonás, hogy elszenvedi ezt az egészet, és egy felvonulási terület ebben az összecsapásban. Iraknak megvannak a maga belső problémái, a kurdok, a kisebbségi kurdok és az arabok között, a gazdasági problémák, és ezeket tetézik még Törökországnak a regionális konfliktusai, és az, hogy egy ilyen iráni-amerikai regionális hatalmi villongásnak is a felvonulási területe. És most hát ugye Izrael, az izraeli-iráni konfliktus kapcsán is ez a szerep jutott neki.”

Wagner Péter szerint az egyháznak és az oktatásnak is megtartó ereje van a térségben. Szerinte a tanulmányút, amely a többi között a Hungary Helps Program támogatásával valósult meg, megmutatja a hallgatóknak, hogy a nemzetközi kapcsolatok, a diplomácia, a biztonsági kérdések, azok mennyire komplexé váltak, sokkal komplexebbé annál, mint amit a diákok általában egy ilyen egyetemi kurzus alatt megértenek. 

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés