Irán vs. Izrael: korlátozott erőszakban érdekeltek a felek

Nemzetközi
Hirdetés

Irán drónokkal és rakétákkal támadta meg Izraelt. Közlésük szerint ez egy válaszcsapás volt Izrael április elejei damaszkuszi légicsapásra, amely az iráni konzulátust találta el, és amelyben több iráni parancsnok is életét vesztette. De mennyiben volt ez valós és mennyiben szimbolikus támadás Irán részéről?

Példa nélküli, hogy Irán közvetlenül intézett támadást Izrael területe ellen, viszont nem volt előzmények nélküli - mondta el a Spirit FM Europeo+ című műsorában Sayfo Omar Ádám, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője, Közel-Kelet-szakértő. Az október 7-i brutális terrortámadás óta számos iráni érdekeltséget bombázott, legutóbb április elsején hajtott végre támadást Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.  

A nemzetközi jog szerint ez közvetlen támadásnak minősül, a Közel-Keleten máshogy működnek a dolgok - tette hozzá a szakértő. Ebben az esetben Irán válaszkényszerben volt, magyarázta. Erre volt tehát válasz az iráni támadás. A WSJ egyébként már két nappal a támadás előtt tényként közölte, hogy ezek a drónok el fognak indulni.

Sayfo Omar Ádám beszélt arról is, hogy nem csúcstechnológiáról van szó, ezek a drónok 50 kg robbanószert bírnak el, és mire megtették a szükséges távot, minimum 6 óra telt el. A izraeliek készültek rá, és több szövetségesük lelőtt párat közülük. 

Izrael védekezése pedig körülbelül 800 millió dollárba került, ráadásul leállt a légi forgalom, és egyéb módon is zavar keletkezett a gazdaságban - hangsúlyozta a szakértő.

Azt is mondta, hogy “a felek a korlátozott erőszakban érdekeltek”. Vagyis az iráni vezetésnek mutatnia kell, hogy védelmi potenciállal rendelkeznek, és az izraeli félen is nagy a politikai nyomás, magyarázta. 

Diseri Dóra, a DW Magyar főszerkesztője kérdésre elmondta, hogy a német kormány elutasította Irán támadását és kifejezte szolidaritását Izraellel.

Arról is beszélt, hogy egyes katonai szakértők szerint Irán tudta, hogy nem fognak célt érni a rakéták, tehát ez inkább szimbolikus lépés volt a részükről.

Milyen válaszlépést tervez most az Izraelt vezető Benjamin Netanjahu, és mennyiben vezethet ez egy közel-keleti háború eszkalációjához?  A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés