Izgalmas pályázat indul borászoknak

Belföld
Hirdetés

Magyarország elkötelezett a szőlészeti és borászati örökség megőrzésében - hangzott el a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában.

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt arról, hogy a bor előállítása nem egyik évről a másikra történő döntés eredménye, hanem  hosszú évekre megköti a szőlész/borász kezét, akinek időben kell felismernie a trendeket és jó döntéseket hoznia arról, hogy mit telepít, vagy éppen milyen bort állít elő.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy fontos a mai világban, hogy lehet a munkát robotizálni. Ehhez sok kutatásfejlesztési munka kell, meg kell ugyanis vizsgálni, mi a jó: például ami Franciaországban működik, nem feltétlenül lesz jó Magyarországon. Ilyen szempontból a kiszolgáló technológia mögötti K+F és kulcsfontosságú.

De a fogyasztók például ma már nem keresik a magas alkoholtartalmú termékeket, hanem a könnyebben fogyasztható italokat. “Innentől kezdve jön a fejtörés és a munka a borászat területén is” - fogalmazott az államtitkár, hiszen hogyan lehet ugyanolyan magas élvezeti fokkal akár alkoholcsökkentett, akár alkoholmentes borokat előállítani? Hiszen ehhez rengeteg kísérlet, kutatás kell, hogy a végén egy fogyasztható, jó értékű termékként odakerüljön elénk - tette hozzá.

Feldman Zsolt elárulta: kísérletként egy új pályázati konstrukciót elindítanak, ahol olyan technológiák beszerzésében szeretnék ösztönözni a pincészeteket, amelyek ennek az alkoholcsökkentett borászati termékek előállításához, vagy környezeti szempontból fenntarthatóbb borászati csomagolások kifejlesztéséhez, alkalmazásához nyújtanak segítséget. Tehát megpróbálnak plusz ösztönzőt adni, ami segít, hogy technológiai oldalról ezt a fajta igazodást a megváltozott fogyasztói elvárásokhoz tudják a borászok elérni.

Plusz a magyar egyetemek kezelésében lévő szőlészeti/borászati kutatóintézetek a fajták oldaláról próbálnak meg megoldásokat találni.

A teljes beszélgetést hallgassa vissza itt:

Hirdetés
Hirdetés