Jogszerűen jártak el a rendőrök - miért kellett egyiküknek mégis meghalni?

Belföld
Hirdetés

Az újbudai rendőrgyilkosság az egész országot megrázta, a 29 éves Baumann Pétert hősi halottá nyilvánította Pintér Sándor belügyminiszter. A Spirit FM Aktuál című műsorában Krémer Ferenc rendészetszociológus azt mondta: ebben az esetben egyértelmű, hogy a rendőröknek joguk lett volna az önvédelemre, de azt nem tudni, ez miért nem történt meg.

A fegyverhasználattal óvatosan kell bánni, az Egyesült Államokban évente mintegy ezer embert ölnek meg a rendőrök, közülük pedig nagyjából 200-an halnak meg szolgálatteljesítés közben - vagyis érzékelhető, hogy nem biztos, hogy az a legjobb irány, hogy minél könnyebben használhassák a fegyverüket. Ugyanakkor az sem mindegy, milyen helyzetről van szó - jegyezte meg.

"Mindenkinek joga van az önvédelemre, a rendőröknek meg arra is, hogy más emberek életét és biztonságát megvédjék" - jelentette ki, hozzátéve: ebben az esetben egyértelmű, hogy a rendőröknek joguk lett volna az önvédelemre, de azt nem tudni, ez miért nem történt meg.

Kijelentette: biztos, hogy a rendőrök jogszerűen jártak el, de az ilyen eseteket nagyban befolyásolja a képzés, ebben az irányban is érdemes lenne vizsgálódni. Szerinte furcsa, hogy három rendőr nem volt képes megfékezni egy bűnözőt, vagy hogy nem bilincselték meg időben. 

"Nem a szabályokról van szó, hanem a gyakorlatról, ennek rutinná kell válnia" - hangsúlyozta.

Balogh János korábbi budapesti rendőrkapitány-helyettes úgy látja: ezt az esetet tapasztalt ügyészek vizsgálták át, de annak ellenére, hogy pontos, teljes felvételek nem kerültek nyilvánosságra, egyes szakértők kijelentik, hogy ez rossz intézkedés volt. Mint mondta, a sebesült rendőrök a támadás után maximálisan helytálltak, jogosnak és arányosnak tartja a fegyverhasználatot.

Szerinte Európában nem működik, ami Amerikában, nem tudni, egy kiszámíthatatlan ember mit csinál, ebben a formában a kommandósok sem tudták volna úgy lokalizálni az elkövetőt, hogy valaki ne sérüljön - mondta a Spirit FM-en.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés