Jöhet az újabb benzinárstop?

Belföld
Hirdetés

Állítólag ezen a héten a kormányülésen szóba kerülhet, hogy szabályozza-e a Nemzetgazdasági Minisztérium a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát. Erről beszélgetett Rónai Egon műsorvezető a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Az egyik legtöbb negatív hatással járó intézkedés volt az elmúlt időszakban az, amikor államilag meghatározták az üzemanyag árát - mondta el Bürckner Gergely, a Telex újságírója. Ezt jól jelképezi, hogy 8x-10x kellett módosítani ezt a szabályozást, állandóan változott, kinek járjon a 480 forintos üzemanyag, hiszen kigazdálkodhatatlan veszteség keletkezett.

Óriási hibának tartaná, ha újra visszahoznák ezt a szabályozást - tette hozzá.

Márpedig Nagy Márton nemrég berendelte magához a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit.

Brückner Gergely úgy fogalmazott, hogyha már az állam kiveti az adókat, akkor ne büntesse azokat, akik olyan üzemanyagárat határoznak meg, amiben a meghatározott adótételek is benne vannak.

Szerinte szavazatgyűjtési cél is lehet a kormány szándéka mögött, az árstopos intézkedés ugyanis valószínűleg növelheti a népszerűséget. Viszont a közvetett hatások, a piac megzavarása, az ellátás biztonsága problémát okoznak. 

Bizonyítottan rossz intézkedések, amikor az állam erőszakkal beavatkozik a piacba, de ezt egy kormányzati szereplő úgyis cáfolná - véli Brückner. Ha már nincs annyira jóban egymással a kormány és a jegybank, akkor a jegybankelnök is arról szokott beszélni, hogy ez káros volt az infláció szempontjából - tette hozzá.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés