Jön a feketegazdaság az építőanyag-kereskedésben?

Belföld
Hirdetés

Napirenden van egy új építészeti törvényjavaslat, amiből kiderült, hogy Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket állítaná fel a kormány. Ennek kapcsán mondta el Gerő Tamás jogász a Spirit FM Aktuál műsorában, hogy ehhez kerülhet majd módosításra az építészeti törvény.

„Az építészeti törvény módosítása azt jelentené például, hogy korlátoznák az exportot, illetve a behozatalt, azt egyrészt regisztrálni kell, és hogyha úgy ítéli meg a hatóság, hogy az adott ágazat vagy anyag importra szorul, akkor megtilthatja az exportálást. Továbbá a jól ismert árstopot is bevezetné a kormány az építőanyagokra. Végül mi is lesz ebből, majd kiderül, most egy társadalmi vitára bocsátották a javaslatot, de úgy tűnik kicsit így a tervgazdálkodás felé kezdünk el menni” - mondta.

Gerő Tamás hozzátette: vannak európai uniós szabályok, az Európai Unióban az áruk, a szolgáltatások, a személyek szabad mozgása van meghatározva. Jogsértőnek ítélhetik meg, hogyha ilyen szempontból az Európai Unión belül korlátozzák a kereskedést, ami a vállalkozások szabadságát érinti. Ez adott esetben sértheti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

„Amitől én mindig tartok ezeknél a korlátozásoknál, hogy ilyenkor bejön a szürkegazdaság, vagy a feketegazdaság. Amit egyébként még érdemes majd vizsgálni, hogy ki az, aki eldönti, hogy egyébként az import kitettség az mennyi, és valójában van-e hiány, és ez alapján esetleg visszaélés-szerűen nem olyan cégeket fognak korlátozni az exportban, akik valamiért nem szimpatikusak rendszerszinten” - fogalmazott.

A teljes beszélgetés itt hallható:

Hirdetés
Hirdetés