Jön a külföldi befektető, a hazai szakma pedig hoppon marad

Belföld
Hirdetés

Minden szegmensben alacsony volt a kereslet 2023-ban - mondta el Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Hozzátette, hogy leginkább az állam csökkentette a megrendeléseit, de a lakosság is. “Úgyhogy a fizetőképes kereslet megcsappant, hitellel pedig senki sem akarta kiegészíteni az építési célú megtakarításait ilyen magas kamatok mellett” - fűzte hozzá Koji László.

Míg korábban szakmunkás- és mérnökhiány volt jellemző az építőiparban, most már az okos fejfájást, hogy ezeket a szakembereket hogyan tartsák meg. Úgy látja, legalább másfél évet “ki kell bírni”, hogy ismét ugyanannyi szakmunkásra és mérnökre legyen szükség, mint akár két évvel ezelőtt. “És a legjobb cégek azon is gondolkodnak, hogyan lehet kiváltani a szakmunkást és a mérnököt digitalizációval, technológiai korszerűsítéssel” - tette hozzá.

Az ÉVOSZ elnöke beszélt arról is, hogy egyre többen dolgoznak Magyarországon az unión kívüli harmadik országbeli állampolgárok, akikkel a munkáltatók kifejezetten meg vannak elégedve. Hozzátette, hogy a külföldi munkaerő akár ki is tudná váltani a hazai igényeket, de “a probléma nem ott van, hogy unión kívüli szakmunkásokat magyar vállalkozások foglalkoztatnak. A problémánk nekünk ott van, amikor jön a külföldi befektető, adott esetben a kínai, török, ázsiai, egyéb befektetők, és ők az összes szükséges erőforrást hozzák magukkal, hozzák az anyagot, hozzák a munkaerőt, hozzák a mérnököt, hozzák a kivitelezői kapacitást, és a hazai szakma pedig hoppon marad” - fogalmazott Koji László. “Ma vannak Magyarországon olyan külföldi befektetők mentén kivitelezések, beruházások, ahol a magyar vállalkozások különösebben nem tudnak labdába rúgni” - fűzte hozzá.

Szerinte fontos lenne, hogy ellenőrzést kapjanak, “betartják-e az összes vonatkozó jogszabályt, és nem attól olcsóbbak és jobbak, hogy esetleg nem tartják be”. “A másik lépés pedig az, hogy nem csak az kellene, hogy fontos legyen, hogy jöjjön a pénz külföldről, hanem az állami támogatások fejében bizonyos nagyságrendben a hazai erőforrások, munkaerő-kapacitás igénybevételét százalékosan ki kellene kötni, hogy ne maradjunk ki ebből a piacból. Mindig azt a vádat kapjuk, hogy drágábbak vagyunk, sokkal drágábbak vagyunk, mint ezek a külföldiek. Egy ponton túl nem is tudunk árban velük versenyezni, mert másmilyen bérszínvonalat, másmilyen minőségű anyagokat használunk, mint amik ezekben a létesítményekben beépítésre kerülnek” - magyarázta Koji László.

Kérdésre elmondta, hogy vannak ismereteik “konkrét történetekről”, de az ÉVOSZ-tól “távol áll, hogy följelentget”.

Az idei évvel kapcsolatban azt mondta, hogy az állami megrendelések nem fogják fellendíteni az építőipart, és a lakásépítő cégek is nehéz helyzetben maradnak addig, amíg a kamat, a hitelkörnyezet 5 százalék alá nem megy - fejtegette Koji László.

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: