Jönnek az eredetvédett etyeki pezsgők
Érzékelik az elmúlt években, évtizedekben, hogy változó világban élünk, és az élet minden területe változik. Az agráriumhoz köthető változások viszont már a globális felmelegedés miatt is izgalmasak, mert az ágazat, a védekezés, a rezisztens fajták, a szüreti időpontok, mind-mind folyamatos átalakulásban van. Hogyne történne változás nem csak a szőlő, a bor termelésében, hanem az értékesítésében is? - mondta Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában.
Rókusfalvy Pál a közelgő Pezsgőkonferencia kapcsán elmondta, hogy az eseményt azért Etyeken rendezik meg, mert Törley József már az 1880-as években leírta, hogy az ottani pezsgő Champagne-val vetekszik. Most minőségi pezsgőt készítenek ezen a vidéken, a klimatikus adottság is megvan ehhez, például a meszes talaj, illetve a zsámbéki medence hűvösebb része. Felidézte: a korábban itt termelt Törley pezsgők világhíresek voltak, a századfordulón Párizsban lerakata volt a Törleynek, míg ma a franciák nem is feltétlenül ismerik ezt a nevet. Etyeken pedig 20-30 éve tucatnyi termelő karolta fel ezt a szellemi örökséget és egyre több pezsgő készül. Ennek az eredménye mind a konferencia, mind az, hogy az eredetvédett etyeki pezsgőn a fiatalok elkezdtek dolgozni, megjelennek az első ilyen italok.
Nagyon fontos számukra a minőség, hogy hogyan is készítsék az eredetvédett pezsgőket, ezzel olyan keretrendszert alakítanak majd ki, hogy csak azokra a termékekre lehet használni ezt a kifejezést. Ha pedig betartják a szabályt és garantálják a magasabb minőséget, akkor azt a fogyasztó magasabb áron hajlandó megvenni. “Ezért vannak borhamisítások, vagy bármilyen más területen ezért jönnek silány termékek akár a divatiparban, mert hamisítják azt a terméket” - mondta Rókusfalvy Pál.
“Ha valami repül ma a borvilágban, azok a bubis italok, a pezsgők” - jelentette ki a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a pezsgő húzóágazat, ezért is fontos látniuk, hogyan készül a jó pezsgő.
Ma a gyümölcsösség, a frissesség, a könnyedség a legfontosabbak a fogyasztóknak, hangzott el a műsorban.
A konferencián a Pécsi Tudományegyetem professzora, Törőcsik Mária arról fog beszélni, hogy milyen fogyasztói attitűdök vannak, mire kíváncsiak a pezsgőfogyasztók, mi alapján választják ki a termékeket.
A teljes beszélgetés itt meghallgatható: