Juhász: az Orbán-kormány bort iszik és vizet prédikál

Nemzetközi
Hirdetés

A magyarok körülbelül fele szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor találkozott Putyin elnökkel, derül ki egy nemrég publikált felmérésből. Ennek a találkozónak nagyon komoly nemzetközi visszhangja is volt, hangzott el a Spirit FM Ostrom című műsorában. De miért is gratulált a magyar miniszterelnök ahhoz, hogy az azeri hadsereg 80 ezer keresztényt üldözött el Hegyi-Karabahból?

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Facebook/Orbán Viktor

Magyarország politikai értelemben kettészakadt - fogalmazott Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter. Az egyik fele nagyon erős támogatója a jelenlegi kormányzatnak és Orbán Viktornak, míg a másik fele nagyon jelentős kritikusa Orbán politikájának, a kettő között pedig “sajnos nagyon-nagyon kevés átjárás van”, tette hozzá.

Nincs megértés, nincs tolerancia, így nem meglepő, hogy a magyarok többsége azt mondja, hogy “elfogadhatatlan” az Orbán-Putyin találkozó, mondta Juhász. Leginkább azért, mert a korábbi értékrendbe, az eddig Fidesz által kommunikált valóságba “nehezen illik bele az a kucsmás kép, ahogy pózol”. Ráadásul olyanok társaságában, akikre korábban nem nagyon voltunk büszkék - magyarázta a volt honvédelmi miniszter.

Úgy gondolja: az érték és mérték viszonyában “azért van probléma”, hangzott el Juhász Ferenctől a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Nemzetközileg konszenzus van abban, hogy Putyin háborús bűnös. A nemzetközi térben így is bánnak vele: nem fogadják őt, nem tárgyalnak vele. Ha “kitenné a lábát, nagy valószínűség szerint intézkedéseket foganatosítanának” vele szemben, magyarázta Juhász. Szerinte ugyanebben a nemzetközi térben elfogadhatatlan, hogy Magyarország, mint EU-s tagállam vezetője találkozik Putyinnal.

Úgy véli, a fentebb említett felmérés eredménye egyáltalán nem meglepő, az viszont igen, hogy Orbán ezt megpróbálja büszkén felvállalva úgy megjeleníteni, mintha ez valami nagy történelmi érdem lenne, a magyar emberek és itt lévő állampolgárok érdeke. “Mert hogyha Putyin nem kacsint és én nem kacsintok vissza, nem lesz olajunk, gázunk”, ami Juhász szerint hamis érv és indoklás - ugyanakkor a fideszes szavazóknak ez szemlátomást elég.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter
Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter

Kína talán még hálás is, hogy Oroszország háborút indított Ukrajnával szemben, mondta Juhász. “Egyszerűen azért, mert leköti az orosz erőket, az orosz befolyást ez jelentősen csökkenti, lényegében teret nyit a kínai nagyhatalmi törekvéseknek” - fejtette ki. Az ottani tárgyalás inkább Kína számára hozott, semmint Putyin számára, tette hozzá. Putyinnak ez egy belpolitikai üzenet, hogy “vagyok én még szalonképes bizonyos helyeken”.

Orbán Viktor a Türk Tanács novemberi, asztanai ülésén is részt vett, ahol sok sikert kívánt lham Alijev azeri elnöknek “a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához”, a “karabahi újjáépítési munkálatokhoz”, majd gratulált is az elnöknek. Azt viszont tudni kell, hogy idén szeptemberben az azeri hadsereg offenzívát indított Hegyi-Karabahban, Azerbajdzsán elfoglalta a fővárost. A harcok során mintegy 80 ezer keresztény menekült el a térségből.

Az Orbán-kormány már sokszor “lebukott a vizet prédikál és bort iszik problémakörben”, vezette fel ennek kapcsán a gondolatait Juhász. Miközben Menczer Tamás államtitkár “szívrohamot kap egy kereszt felgyújtása miatt”, “szétaggódja magát, mert a világban üldözik a keresztényeket”, szó nélkül hagyják, hogy a Hegyi-Karabahból 80 ezer keresztényt üldöztek ki, sőt, “sete-suta módon Orbán még gratulált is ehhez a ‘hőstetthez’”. Gyorsan hozzátette a volt honvédelmi miniszter, hogy egyáltalán nem szabad keresztet felgyújtani.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés