Karácsony Gergely: tök mindegy, ki a fideszes jelölt

Belföld
Hirdetés

Nincs a Fidesznek emblematikus figurája, akit elindíthatna a jövő évi önkormányzati választáson a főpolgármesteri címért, vélekedett Karácsony Gergely a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Hétfőn átadták a 3-as metró utolsó felújított állomásait is. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere volt a kedd reggeli Aktuál vendége a Spirit FM-en.

Egy ekkora, működő rendszert felújítani a tűzvédelemtől kezdve a peronokon át az akadálymentesítésen keresztül a liftekig nagyon bonyolult, komplex beruházás volt, mondta a 3-as metró hosszú évekig tartó felújításáról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Spirit FM Aktuál című műsorában. Egyúttal meg is köszönte a budapestieknek, hogy jól viselték az elmúlt 5,5 évet.

A beszélgetésben szóba került, hogy Karácsony Gergely a magyar politikában nem mindennapi gesztust tett, ugyanis a metró felújításáért a magyar kormánynak, és az előző, fideszes városvezetésnek is köszönetet mondott. Kérdésre azt mondta a főpolgármester, hogy “az ember sose azért tegye azt, amit helyesnek gondol, mert azt gondolja, hogy az élet azonnal jutalmazni fogja. Én ezt így tartom helyesnek, szerintem iszonyatosan sok kárt okozunk saját magunknak azzal, hogy a politikai vitáinkban a méltányosság minimumára sem vagyunk sokszor képesek. Lehet, hogy én is néha beleesek ebbe a hibába, én is részese vagyok annak a politikai folyamatnak, amiben egyre kevésbé találjuk meg egymásban a jó szándékot - még akkor se, amikor van. De én azt gondolom, hogy nekem főpolgármesterként különösen az a dolgom, hogy a város érdekében mindenkiben szövetségest keressek”.

Hozzátette, hogy a kormánnyal kapcsolatos kritikáinak az adja a megalapozottságát, hogy a jó dolgokat is elismeri.

Azért viszont csalódottnak érzi magát, hogy az előző főpolgármester, Tarlós István távol maradt az ünnepléstől, “csupán” egy levelet írt. Elismerte, hogy Tarlós nélkül nem valósult volna meg a projekt, ezért örült volna, ha a politikus is jelen van a ceremónián. “Az a fajta hozzáállás, hogy a levélnek azt a részét, amiben ő kritikus hangot üt meg az akkor ellenzékével szemben, azt lehozza a Magyar Nemzet, azokat a mondatokat, amiben pedig elismeri az én és az én munkatársaim munkáját, azt meg nem”, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

szétcs.sszük ezt az országot, ahelyett, hogy a közös hazánkként szeretnénk.

Azt mondja, a kormány bizonyos döntései miatt, amelyek rövidtávú pénzügyi problémákat eredményeztek, “nem fogjuk beáldozni a város jövőjét”. Példának hozta, hogy nem fogják a most felújított metrót ritkábban járatni azért, hogy “spóroljunk valami minimális pénzt a villanyszámlán, miközben óriási károkat okozok a gazdaságnak, a társadalomnak”.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy az ellenzék belülről tagolt, leginkább egymással versengenek. De hozzátette, hogy főpolgármesterként neki elsősorban nem ezzel kell foglalkoznia. Viszont fontosnak tartja az ellenzéki egység létrejöttét, ami nélkülözhetetlen, hogy Budapesten ne a kormánypárt nyerjen.

A kérdésre, hogy vajon ki lesz Karácsony Gergely kormánypárti kihívója a 2024-es önkormányzati választáson, így felelt: “kis túlzással tök mindegy”. Majd azt mondta, hogy a Fidesznek nincs olyan emblematikus jelöltje, akit el tud indítani Budapesten. Elismerte, hogy például az ellenzék széthullásával el tudják rontani a helyzetet, de bízik abban, hogy erre nem kerülhet sor. A vidéki helyzetet pedig úgy látja, nagyon sokat számít, hogy Budapesten mennyire egységes az ellenzék.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés