Kékfény-ügy: legális a szexuális szolgáltatás, de mégsem az - mit mond a jogszabály?

Belföld
Hirdetés

Makó Klaudia ügyvéd a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt: a jogszabály nem a prostitúció szót használja, hanem szexuális szolgáltatásként definiálja, ebbe minden beletartozik, ami a szexuális vágy felkeltésére vagy kielégítésére szolgál. Ha valaki ezt ellenszolgáltatásért cserébe végzi, az beletartozik ebbe a fogalomba. Ebbe beletartozhatnak a videós, valós idejű streamer szolgáltatások is.

Szexuális szolgáltatást üzletszerűen nyújtani legális, de csak egyéni vállalkozásként végezhető, az illető nem állhat semmilyen függési viszonyban senkitől. Hazánk 1999-ben csatlakozott a New York-i egyezményhez, aminek célja, hogy a szexmunkásokat megvédje a striciktől, bordélyház-üzemeltetőktől - hívta fel a figyelmet. Aki egy legális tevékenység céljára lakást biztosít, és erről tud, akkor bűncselekményt követ el.

"Lehet szexuális szolgáltatást végezni, csak gyakorlatilag olyan a jogszabályi környezet, hogy nincsen rá hely, ahol meg tudják ezt tenni a szexmunkások" - mondta, hozzátéve: ezt vagy saját lakásban végezhetik, vagy mehetnek az ügyfélhez, ám ezt kevesen vállalják, mert kockázatos. 

Ez a bérbeadó felé jelent tilalmat, ha például egy házban észreveszik a szomszédok, hogy nagy a forgalom, és szólnak a tulajnak, akkor neki nincs más választása, mint felbontani a szerződést, különben ő fog bűncselekményért felelni.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés