Kéréssel fordult Lázár Jánoshoz Érd polgármestere

Belföld
Hirdetés

A Lázár János vezette építési minisztérium szigorú keretek közé szorítaná az új beépítésre szánt területek kijelölését, társadalmi vitára bocsátotta az építészeti törvény koncepciójában a természeti környezet megóvására hivatkozva. Csőzik László, Érd polgármestere a Spirit FM Aktuál műsorában elmondta: beavatkozásra van szükség, mert a budapesti agglomerációban elszabadultak a folyamatok, és gyakorlatilag a települések léte, jövője forog kockán.

„Kifejezetten kértem a miniszter urat, hogy érezze ambíciójának azt, hogy segítsen a szabályozásban, hiszen az önkormányzatok kezéből kivették az építéshatóságot már régen. Eszköztelennek éreztük magunkat. Sürgős szabályozásra és szigorú szabályozásra van szükség” - fogalmazott.

A város vezetője elmondta, Érd gyakorlatilag megtelt. 75 ezren vannak, miközben a város körülbelül 50-55 ezerre volt méretezve. Kialakultak a forgalmi dugók, a mellék utcákban kvázi társasházak épülnek, „hirtelen arra ébredek, hogy kettő helyett 26 szomszédom van”.

Az önkormányzat is dolgozik a helyzet kezelésén. Tavaly elfogadtak egy új településképi rendeletet, dolgoznak a helyi építési szabályzaton, amelyet jól kiegészíthet ez az új törvénytervezet, ami négy korábbi törvényt vált ki. Csőzik László megjegyezte, hogy egy kicsit úgy érzi, az állam szerepe erősödik ahelyett, hogy az önkormányzatok kapnák vissza az őket megillető jogokat.

„Ki vannak zsigerelve a települések, hogy teljes a kitettség a kormány az állam, illetve az Európai Unió jóindulata, támogatási és pályázati lehetőségei irányába. A törvényjavaslatból sérelmezzük, hogy nem adták vissza az építéshatósági jogköröket nekünk” - mondta.

Kérni fogják, hogy az építésügyi engedélyezési folyamatokba mint ügyfél beléphessen az önkormányzat, hogy legyen rálátásunk, mert nehéz, hogy ők alkotják a helyi szabályozást, gondoskodnak műemlékvédelemről, de aztán amikor a frontvonalon ott van az egyszerű bejelentéses építkezés, ott van a társasházépítés, nem látnak bele, pedig ez fontos lenne.

A debreceni akkumulátorgyár kapcsán megjegyezte Csőzik László, hogy hiányolja belőle, hogy nyakunkon az ökológiai válság, és polgári jó ízlésről, meg korszerű kritikai regionalizmusról beszél a koncepció, így sokkal jobban kellene figyelni arra az ökológiai válságra, amire közigazgatási válaszokat várnak, „ez is egy hiátusa ennek a törvénytelenségnek”.

Hirdetés
Hirdetés