Készül a NATO Oroszország ellen

Nemzetközi
Hirdetés

Több olyan hírszerzési információ is fölröppent, ami arról szól, hogy Oroszország annak ellenére, hogy folyamatosan azt kommunikálja, hogy a NATO ellenében semmiféle szárazföldi katonai erővel mozgásokat nem tervez, ennek ellenére azokat a régi, Szovjetunió idejében keletkezett haditerveket leporolta Moszkva, amelyek arról szólnak, hogy egy esetleges háború esetén Európa területén milyen hadműveleteket hajtanak végre az orosz haderők - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Különböző olyan felvonulási folyosókat szeretne a NATO kijelölni az Európai Unió területén, a skandináv országok területén, illetve Törökország irányából, amelyek olyan szempontból fontosak, hogyha esetleg egy háborús konfliktus kirobbanna orosz oldalról, legyen egy olyan, többirányú felvonulási folyosórendszer, amiben a NATO-erőket mozgósítani lehet - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Egy ilyen folyosó már működik, ami Hollandián, Németországon és Lengyelországon keresztül most is napi szinten használatban van. De lenne ilyen Olaszországon keresztül, Magyarország irányából Ukrajna felé. Lenne az északi államokon keresztül Norvégiából indulva a balti államok felé. És lenne egy, ami Törökországból a Balkánon keresztül jutna el Oroszország határához - magyarázta a szakértő. Erre szükség van, mert több olyan kommunikáció látott napvilágot, ahol többször célzott arra Oroszország, hogy csapásokat hajtana végre a NATO ellen. Illetve több olyan hírszerzési információ is fölröppent, ami arról szól, hogy Oroszország annak ellenére, hogy folyamatosan azt kommunikálja, hogy a NATO ellenében semmiféle szárazföldi katonai erővel mozgásokat nem tervez, ennek ellenére azokat a régi, Szovjetunió idejében keletkezett haditerveket leporolta Moszkva, amelyek arról szólnak, hogy egy esetleges háború esetén Európa területén milyen hadműveleteket hajtanak végre az orosz haderők.

Ez egy felkészülési terv, és egy kölcsönös elrettentésen alapuló olyan “kommunikációs valami”, amiben érzékelheti Oroszország egyrészt azt, hogy ezeket a leporoló műveleteket érzékeli és látja a NATO, mind hírszerzési, mind katonai szempontból. És válaszlépéseket is tesz annak érdekében, ha bármi ilyen dolog történne, abban az esetben hathatós választ tudjon adni.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés