Kétségbeesett lépésnek tartja az ukrán gátrobbantást Tarjányi Péter

Nemzetközi
Hirdetés

A múlt héten bekövetkezett ukrajnai gátrobbantás volt az Ostrom című műsor központi témája a Spirit FM-en.

Múlt héten kedden felrobbantották Ukrajna egyik legnagyobb víztározó gátját - ez az esemény volt a pénteki Ostrom című műsor fő témája a Spirit FM-en. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború 16 hónapja alatt 3/4 magyarországi területnyi erdő pusztult el Ukrajnában. Ez azért fontos, mert bár a gátrobbantás komoly katasztrófa volt, de tavaly február óta közel ekkora mértékű ökológiai katasztrófa már történt. “És folyamatosan történik, minél tovább tart a háború, annál több természeti károsodás és annál több infrastruktúra fog megszűnni és megsemmisülni” - tette hozzá Tarjányis Péter.

Az adásban elhangzott: ha ilyen csapások várható még és rendszeressé válnak, az teljes egészében új fordulat.

Kiemelte a szakértő, hogy aki ilyen csapásokra parancsokat ad és végrehajt, “azt a világ nem tűri el”.

Tarjányi Péter szerint az ilyen támadások pontosan abba az irányba sarkallják a Nyugatot, hogy még inkább húzzanak a nadrágszíjon és még több pénzt adjanak adott esetben Ukrajnának a háború folytatásához. “Nyilván ilyen csapások nem érhetik a civil társadalmat Ukrajnában. Ez nem elfogadható” - fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy szerinte ezzel tisztában kell, hogy legyen Moszkva. “Ezért mondom, hogy ezt elsősorban egy kétségbeesett lépésnek tartom” - folytatta a gondolatsort Tarjányi Péter.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés