Kiegészítő szerep után dinamikus növekedés - az idén 175 éves a Magyar Honvédség

Belföld
Hirdetés

Megalakulását az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitöréséhez kapcsolják. Az évforduló alkalmából több rendezvény is lesz és egy kihíváshoz is csatlakozhatnak az érdeklődők. 

Hermann Róbert történész, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese a Spirit FM Katonadolog című műsorában elmondta, hogy Magyarország nem rendelkezett saját haderővel 1848-ban, a magyarok csak kiegészítő szerepet játszottak a császári-királyi hadseregben, de például huszárokat csak Magyarországról állítottak ki. 

„A hadseregnek a legmagasabb létszáma, az olyan 160-165 ezer fő körül lehetett 1849 nyarának a kezdetén. Egy viszonylag dinamikus növekedést látunk, tehát mondjuk '48 decemberében vannak olyan százezren - hogy pontosan mennyien voltak, ezt soha nem fogjuk megtudni, mert az adminisztratív fegyelem nem volt erős oldala a magyar embernek -, de ez egy óriási siker volt, hogy egy viszonylag rövid idő alatt, tehát nagyjából egy év alatt sikerült egy ekkora hadsereget kiállítani az országnak” - mondta a történész. 

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a 175. évforduló alkalmából több rendezvénnyel is készül. De ezek mellett a Magyar Honvédség egy kihívást is indított. Április 7-éig maximum 4 fős csapatokban 175 kilométert kell futva teljesíteni. A teljes adást itt hallgathatják vissza:

Hirdetés
Hirdetés