Kínának döntő szerepe lehet az orosz-ukrán háborúban?

Nemzetközi
Hirdetés

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: úgy tűnik, az orosz lőszerfelhasználás akkora, hogy hiába voltak nagyobb készleteik, ezek megcsappantak. Sok országnak van készlete, olyanoknak is, amelyek nincsenek "kifejezetten jóban" a nyugattal - mint Kína, Észak-Korea - és nem tudni, tőlük kap-e segítséget ilyen téren Oroszország.

A szakértő szerint az oroszok az ukránoktól tanulták el, hogyan használják az átalakított kínai drónokat, ezek viszonylag olcsón megrendelhetők, és hatásosak tudnak lenni. Az oroszok tehát, ha nem is túl gyorsan, de tanulnak, és az ukránok ötleteit egyszerűen ellopják - fogalmazott.

Demkó Attila szerint az oroszok rengeteget költöttek a légierőre, nagy hatótávolságú vadászgépeik vannak, de ezeket nem tudják használni, mert nagyon erős az ukrán légvédelem. Azok a fegyverek, amelyekből sok van, még a Szovjetunióban készültek, ezeket szedik most elő az oroszok, de nincsenek felkészülve erre a modern háborúra, amire pedig készültek a légierővel, azt nem tudják bevetni - húzta alá.

Mint mondta, az ukrán haderőnek az a problémája, hogy gyártási kapacitását, védelmi iparát megsemmisítették az oroszok, ezért a nyugatra szorulnak, a nyugat viszont nem erre készült, hogy egy szinte első világháborús méretű lőszerfelhasználást kiszolgáljon. Amikor az oroszok támadták az ukrán infrastruktúrát támadták, lemerítették az ukrán légvédelmi rakétakészletet is, ez lehet az oka, hogy most az orosz légierő a háború során szinte először komoly aktivitást tud felmutatni - tette hozzá.

A szakértő szerint úgy tűnik, az orosz lőszerfelhasználás akkora, hogy hiába voltak nagyobb készleteik, ez megcsappant, ezért most már figyelniük kell, mikor és hol használják a tüzérségüket. Sok országnak van készlete, olyanoknak is, amelyek nincsenek "kifejezetten jóban" a nyugattal - mint Kína, Észak-Korea - nem tudni, tőlük kap-e segítséget ilyen téren Oroszország - mondta.

Demkó Attila szerint döntő kérdés, melyik félnek fogynak el először a készletei, fegyvert persze ad a nyugat Ukrajnának, de katonát valószínűleg nem fog, az egy hatalmas eszkaláció lenne. Mint mondta, az élőerő-arányok is dönthetnek.

Úgy tűnik, Észak-Korea adott már fegyvert az oroszoknak, itt most az a kérdés, Kína melléjük áll-e, és ha igen, az oroszok nem fognak kifogyni a fegyverből és a lőszerből - mondta a szakértő.

Hirdetés
Hirdetés