Klíma nélküli kórházak: már nem telik a nagy felújításokra

Belföld
Hirdetés

A hőség a kórházakban is tombolt, több kórház műtője leállt, mert elromlottak a klímaberendezések. Hogy fordulhat ez elő?

Dr. Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi közgazdász a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában arról beszélt, hogy a kórházak veszteséget termelnek, állandó mínuszban van az egészségügy, így ha egy intézmény pénzhez jut, kifizeti a béreket, a számlatartozásait, a nagy felújításokra pedig már nem telik. Nyaranta a klímák hibásodnak meg, fél év múlva pedig a fűtéssel lesznek problémák, tette hozzá.

Viszont most “hirtelen” mégis lett pénz arra, hogy 20 egészségügyi intézményben korszerűsítsék a hűtési rendszereket. A szakértő szerint társadalmi nyomásnak köszönhető ez, ezt a témát most meghallotta a politika. Felmérések szerint a magyar GDP-ből kevesebb mint 5 százalékot költünk egészségügyre, míg az uniós átlag 8 százalék fölött van.

Nehezen mérhető ennek a hátránya, nem lehet számszerűsíteni, hány ember veszíti el az életét annak következtében, hogy nem megfelelő az egészségügyi szolgáltatás - magyarázta Rékassy Balázs.

Az állami kórházakban általában nem mernek a problémákról kommunikálni az igazgatók, ezt a betegek hallhatják meg esetleg, hogy miért nincsenek műtétek.

Leterheltek az intézmények, sehol sem arra várnak, hogy más területről átvegyenek betegeket, ha éppen leállnak a műtétek valahol, hanem a saját, akár több éves várólistájukat próbálják meg ledolgozni - magyarázta a szakember.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés