Koji László: szívunk, mint a borz

Belföld
Hirdetés

Továbblép a kormány a stratégiai jelentőségű építőanyagok piacán, ahol a két éve élő exportregisztrációs kötelezettségen túlmutató intézkedéseknek ágyazott meg egy friss rendeletben. Lázár János építési és közlekedési miniszter az országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága előtt azt mondta, hogy a beruházásoknál a magyar alapanyag, a magyar szaktudás, a magyar munka és magyar profit a cél. Az ÉVOSZ elnöke, Koji László nyilatkozott a témában a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Egy szűkülő piacon a nem magyar tulajdonú vállalkozások úgy érzik, háttérbe vannak szorítva - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában. Azt is mondta, hogy az építőanyagok piacán 80 százalékos nagyságrendben külföldi kézben vannak az építőanyag gyártók és építési termékeket Magyarországon előállító cégek. Mint mondja, a kormány azt szeretné, ha bővülne a magyar cégek aránya, ők, kivitelezők pedig azt szeretnék, ha a 48 százalékos import kitettségük csökkenne.

“Jelen pillanatban az építési termékeket, építőanyagokat, amiket beépítünk, ezeknek a 48 százalékát importból kell beszereznünk, és azért ez nagyon nagy kitettséget jelent a kivitelezőnek és a megrendelőnek is” - tette hozzá az ÉVOSZ elnöke. Elmagyarázta, hogy a változó árfolyam miatt emiatt nagyon kiszolgáltatottak.

Hozzátette, hogy számukra az a legfontosabb, hogy legyen elfogadható árú építési termék, például cement. “A kormány azért van, hogy hozzon jó intézkedést” - mondta. Szerinte az lenne az ideális, ha a piaci szereplők ezt önmaguktól meg tudnák oldani. “De a monopol helyzetben lévő cementgyárak most olyan lépéseket tettek, hogy szívunk, mint a borz: a megrendelő is és a kivitelező is. Van egyfajta háborúsdi a cégek és a kormány között, aminek a levét mi isszuk” - zárta gondolatait Koji László.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés