Komáromi: "ha valaki megszólal, a kormány megsértődik, mint egy nagycsoportos óvodás"

Belföld
Hirdetés

Fenyegető levelet kaptak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében azok a háziorvosok, akik eddig még nem kötöttek önként szerződést a Mentőszolgálattal – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumokból. Az orvosi kamara azt kéri, a háziorvosok alakítsanak pertársaságot és támadják meg a kötelező ügyelet miatti határozatot. Komáromi Zoltán orvos, képviselő, a DK árnyékminisztere a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt: a rendszer nem alkalmas arra, hogy sürgős betegeket ellásson.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: a törvény azt a lehetőséget tartalmazza, hogy egy háziorvos havi két alkalommal "néhány órát" ügyelhessen, ilyen értelemben senki nincs fenyegetve, a törvényeket be kell tartani. Komáromi Zoltán azt mondta: ez valóban nem elképesztő teher, de olyan, mintha a kormány direkt provokálná a betegeket és orvosokat, ugyanis az összes változtatásnál az a tapasztalat, hogy az irányt helyesen jelölik ki, de a megvalósítást szakmaiatlanul, a betegellátást veszélyeztető módon kezdik csinálni.

"És ha valaki megszólal, akkor megsértődnek, mint egy nagycsoportos óvodás, és visszacsapnak, és leverik a levest az asztaltól" - fogalmazott.

A DK árnyékminisztere szerint minden szakmai szervezet, és mindenki, aki ismeri az egészségügy működését, már vagy húsz éve mondja, hogy az orvosi ügyeletnek ez a fajtája, ami most van, nem alkalmas arra, hogy sürgős betegeket ellásson - egy sztrókos beteg például, ha az ügyeletet hívja, akkor indokolatlanul 2-3 órát veszíthet, míg arra a helyre kerül, ahol valóban tudnak érdemben segíteni neki, míg egy lázas beteg mentőt kér.

Azt jó megoldásnak tartja, hogy van egy központi telefonszám, amelyen egy mentődolgozó kérdezi ki a pácienst, és segíteni tud, a beteg kihez forduljon - mondta. 

Szerinte ezzel az ügyeleti rendszerrel az a probléma, hogy az orvosnak kell biztosítania az asszisztenciát is, vagyis rá kell vennie az ápolóját, hogy ügyeljen vele, szállítsa oda, szállítsa haza - és ennek nincsenek meg se a munkajogi, se az anyagi kondíciói. Ha az orvos ügyel, és házhoz kell mennie, ez lehet akár 20 kilométer is, ráadásul egy ismeretlen beteget kell ellátnia számítógép nélkül, aztán mire visszaér a rendelőbe, lehet, hogy már 4-5 ember ott ül - sorolta Komáromi Zoltán.

A DK politikusa szerint két dologgal fenyegették meg a háziorvost: az egyik, hogy 50 ezer és 3 millió forint közötti büntetést kaphat, ha nem írja alá a szerződést, a másik pedig, hogy visszavonják az engedélyét. A háziorvosok 36 százaléka 65 évnél idősebb, 20 százaléka pedig 70 évnél idősebb - ha őket most arra kényszerítik, hogy ezt írják alá, de nem teszik, akkor azzal sok háziorvost veszíthetünk, mert lehet, hogy ők már egészségi állapotuk miatt sem tudják ezt teljesíteni.

"Egy civilizált ország nem csinál ilyet, hogy az orvosi kamaráját lehetetlen helyzetbe hozza, és egy kancelláriaminiszter azt mondja a Kormányinfón, hogy nem fogunk leülni a kamarával egyeztetni, hiszen ugyanazt gondoljuk a dolgokról. Ez olyan mértékű politikai cinizmus, amit felháborítónak tartok" - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés