Komoly presztízs az országnak, hogy van Magyar Nagydíj - ezért

Belföld
Hirdetés

Nem lehet pontos számokkal alátámasztani, megéri-e a Hungaroring vagy sem - árulta el kérdésre a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Szabados Gábor, sportközgazdász. A versenynek viszont nagyon sok társadalmi haszna van, amit nehéz forintosítani, tette hozzá. 

Facebook/Hungaroring

A lényeg pedig inkább a tévénézőkben rejlik, mint a helyszíni közönségben, magyarázta Szabados Gábor. Persze az utóbbiak is fontosak, de alapvetően a társadalmi hasznok a világban megvalósuló nézettség, és a Magyarországnak ehhez kapcsolódó országimázsa miatt valósulnak meg. Korábban problémát okozott az Osztrák Nagydíj és a covid is, de mostanra sikerült kihevernie ezeket a Magyar Nagydíjnak.

Az lenne az ideális, ha a Hungaroring nem csak a magyar F1 versenypályája lenne, hanem évközben is folyamatosan működne, sok eseménynek helyt adna - egyébként ez utóbbi sokszor megvalósul, így ebből a szempontból a szakember szerint az üzemeltetők igyekeznek maximálisan kihasználni a lehetőségeket. De azt látni kell, hogy ez műszakilag nem egy olyan állapotban lévő infrastruktúra, ahol nagyon komoly, egyéb versenyeket is lehetne rendezni, és ezért van az, hogy folyamatosan felújítás alatt áll a versenypálya. 

Ha mindenképp számszerűsíteni szeretnénk, a sportközgazdász azt mondta: a turisták, akik ide érkeznek, hajlandóak többet fizetni a megfelelő szolgáltatásokért, és ők több tízmilliárd forintot itt hagynak a magyar nemzetgazdaságban vendéglátóiparban, szálláshelyeken. Ennek egy kis része kerül csak adó formájában a magyar államhoz. Szerinte az F1 a legerősebb, legdinamikusabb országaiban van jelen, így egy olyan listához tartozik Magyarország, amin egyébként semmilyen más szempontból nem lehetne rajta, ami komoly presztízs az országnak. 

A teljes beszélgetést hallgassa meg itt:

Hirdetés
Hirdetés