Könnygáz a diákoknak: “Gyermekvédelem, narancs módra”

Belföld
Hirdetés

Az Önkéntes mérvadóban Puzsér Róbert publicista és Magyar Dávid a Karmelita kolostornál zajló tüntetésről mondták el a véleményüket és arról, hogy a rendőrök könnygázzal fújták le a gimnazistákat. Puzsér szerint egyáltalán nem szolidáris a magyar társadalom.

Az oktatásügyért tüntető diákok és rohamrendőrök csaptak össze a Budai Várban Orbán Viktor hivatala közelében. A tüntetők elkezdték nyomni a rendőrsorfalat, ezután figyelmeztette őket a rendőrség, hogy kényszerítőeszközöket fognak alkalmazni. A demonstrálók egy része ezután leült, illetve hátrébb vonultak. Néhányan megpróbáltak az ideiglenes építési terület megbontásával közelebb jutni a Karmelitához. Ezután csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek.

“Gyermekvédelem, narancs módra. Hát így kell megvédeni a gyermekeinket, könnygázzal” - fogalmazott Puzsér Róbert publicista a Spirit FM Önkéntes mérvadó című műsorában.

Puzsér emlékeztet: ami most zajlik a rendőrség részéről, az a polgári normákon “talán” túlmegy, de a 2006-os rendőri cselekményekhez képest szakszerűek a mostani intézkedések. Mint mondja, a 2006-os intézkedésekhez mérve most “homeopátiás mennyiségű” könnygázt vetettek be a rendőrök. A műsorban azonban azt is hozzátették, hogy 2006-ban sokkal keményebb mag is zavargott, mint most, a békés tüntetők mellett. Mindennek ellenére úgy bántak az emberekkel az akkori rendőrök, mint a “félfasiszta milíciák”.

A Karmelitánál azonban kockás inges tanárok, mozgalmi dalokat éneklő diákok, gimnazisták tüntetnek - hangzott el. “Ne legyenek illúzióink, ez a rendszer ugyanúgy megvédené magát, a legnyersebb erőszakkal, ha úgy érezné, nincs más választása” - mondta Magyar Dávid. “Ha nem lenne, én garantálom nektek, hogy ugyanolyan aljadék, gyalázatos, illegális módszerekkel védené meg magát, mint ahogyan Gyurcsány rendőrsége” - tette hozzá.

“Itt mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. A tanárok nyomorúsága nem fáj - még a tanároknak sem eléggé, nemhogy a más szektorokban dolgozóknak. A helyzet az, hogy ez nem egy szolidáris társadalom, Orbán Viktor jól kalkulál a társadalomnak az önzésével” - fejtegette Puzsér Róbert.

Magyar Dávid szerint a kockás inges tanárok és a gimnazisták bármennyit tüntethetnek, a jelenlegi kormány tőlük egyszerűen nem fél.

Úgy látja Puzsér, hogy a Momentum nem tud versenyre kelni politikai taktikázásban a Demokratikus Koalícióval szemben, ők az utcai politizálásba állnak bele. Mintha 

le akarnák gyártani a libsi Budaházyt

mondta a publicista.

A Kétfarkú Kutya Pártról azt mondja Puzsér, hogy “szubkulturális” politikai szerepre törnek, civil, önazonos megmozdulásokkal, de nem tűnnek fel a hatalom alternatívájaként.

“Normálisan működő demokráciákban az, hogy emberek tüntetnek és az, hogy így, úgy, amúgy tüntetnek, az jelzés. Csak nálunk van úgy, hogy mindig van rá egy elterelő narratíva” - magyarázta Magyar Dávid, hozzátéve, hogy a tüntetőknek ma Magyarországon sosem lehet igazuk, nem lehet jogos a dühük, ők csak ügynökök lehetnek, más hatalmas szolgálnak.

Szóba került az is, hogy a hatalom Budaházy Györgyöt “megvásárolta”, a nemzeti körök “ünnepelnek”, miközben “éppen kivégzik a közoktatást”. “Kedves nemzeti radikálisok, kapjátok össze magatokat és szálljatok be segíteni a pedagógusoknak, mert ezt így nem lesz jó, és tőletek fél egyedül ez a kormány” - mondta Magyar Dávid.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés