Közgazdász: akár 17 év is lehet, mire a debreceni akkugyár-beruházás megtérül

Belföld
Hirdetés

Újabb 17,5 milliárd forintot ad a kormány Debrecennek, hogy a város tovább bővíthesse ipari parkjait, és azt is jóváhagyták, hogy konténerváros és munkásszálló épüljön a tervezett akkugyár ipari parkjában. Győrffy Dóra közgazdász a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: tavaly Tusványoson lett meghirdetve, hogy akkumulátorgyár-nagyhatalom leszünk, azóta is ez az álom van sok kormányzati kijelentés mögött.

Szerinte kérdés, hogy ez a magyar adófizetőknek megéri-e, és segíti-e ez Magyarország felzárkózását. A legfontosabb feltételek az energia, a víz és a munkaerő, itthon viszont semmi nem áll ebből rendelkezésre, mindössze annyi történik, hogy telephelyet biztosítunk ázsiai beruházóknak - mondta.

A közgazdász felidézte: a múlt heti miniszterelnöki évértékelőben elhangzott, hogy 50-100 százalékkal fog nőni az energiaszükséglet, ehhez pedig több ezermilliárdot kell az infrastruktúrába beletenni - mindezt azért, hogy az idetelepülő ázsiai akkumulátorgyár igényeit kiszámoljuk. Emellett a rezsicsökkentés miatt a magyar villamosenergia-hálózat rossz állapotban van, arra is költeni kell - tette hozzá.

Eközben nincs pénz a tanárok béremelésére, az egészségügyre és például a szociális ellátásra - jegyezte meg.

Győrffy Dóra azt mondta: szűken szabva ezzel a 10-11 százalékos állami támogatással számolva az látható, hogy legoptimálisabb esetben 8 év alatt térül meg a beruházás, de rossz esetben ez 17 év is lehet.

Az akkumulátorgyártásban ez különösen hosszú időnek számít, hiszen nagyon gyorsan fejlődik a technológia - ezekkel az akkumulátorokkal súlyos gondok vannak, a lítium kevés helyen fellelhető, az igényekhez képest kevés van belőle, ezért sokan dolgoznak azon, hogy ezt helyettesíteni lehessen. Ez alapján elképzelhető, hogy mondjuk 10 év múlva már teljesen más akkumulátorok lesznek - fejtette ki.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés