Kritikus időszak vár Európára az Iszlám Állam miatt

Nemzetközi
Hirdetés

Az Iszlám Állam most úgy gondolja, hogy kihasználhatja a közel-keleti káoszt és fenyegetheti a világot.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Amikor fegyverszállítmányok sokasága indul el különböző térségekbe, amelyeket el lehet lopni, az Iszlám Állam terrorszervezet stratégái azt érzik, hogy miközben 2015-2017-ben sorozatos vereségeket szenvedtek el, most újraéledt és próbálkozik. Fontos lépés volt számukra a moszkvai terrorcselekmény - mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. Az Iszlám Állam most úgy gondolja, hogy kihasználhatja a közel-keleti káoszt és fenyegetheti a világot.

De nem csak fenyegetőzik, hanem adott esetben támadásokat is végre hajt, akár európai célpontokon is - tette hozzá Tarjányi. Ezen látható jól, hogy baj van a térségben - fűzte hozzá a szakértő. 

Mindeközben foci EB-re készül Európa, emiatt fokozni kell a készültséget - hangzott el a műsorban. De nem lehet minden támadás és minden terrorszervezet ellen felkészülni - hangsúlyozta Tarjányi Péter. Éppen ezért minden nagyobb rendezvény óriási kihívást jelent biztonságpolitikai szempontból.

Ez olyan túlterhelést jelent, hogy miközben Európa 2015-höz képest fényévekre jár terrorelhárítási szempontból, sokkal előrébb tart, rengeteg fejlesztés történt, de az erőforrások végesek.

Az Iszlám Állam pedig úgy áll a támadásokhoz, hogyha csak egy is bejön, az nekik hatalmas siker. Összességében kritikus lesz az előttünk álló időszak - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés