Különleges Suhajda Szilárd-interjú került elő

Belföld
Hirdetés

Miután tavaly Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét Nepálban, ennek apropójaként 2022. júniusában interjút adott a Spirit FM-nek. Akkor így fogalmazott arról, milyen hatással is vannak a szervezetre az extrém körülmények: “A nagy magasság megeszi az embert”. A teljes beszélgetést most újra meghallgathatóvá tesszük.

Tavaly még örömmel és bizakodással teli interjút adott a Spirit FM-nek Suhajda Szilárd, miután 2022. május 14-én eljutott a Föld negyedik legmagasabb pontjára, a 8516 méteren fekvő Lhocéra Nepálban. A sikeres mászás egyfajta jubileumi ajándék is volt a számára, hiszen Suhajda Szilárd ebben az évben lett 40 éves. “Nagyon örültem a sikernek és persze szerencsém is volt az időjárással, hóviszonyokkal. Igazából az egész expedíció nagyon jól sikerült” - mondta ekkor a hegymászó a Spirit FM-nek.

Felidézte, hogy 2019-ben már megmászta a K2-t, első magyarként, oxigénpalack nélkül. A K2-ről azt mondta, hogy bár alacsonyabban van az Everestnél, de technikailag nehezebb ez a hegycsúcs. A Lhocéról pedig azt emelte ki, hogy a legvégén egy meredek hófolyosóban kellett haladnia több száz méteren keresztül, amely igen érdekes része volt a mászásnak.

Nem az a fontos, hogy bármi áron eljussak a csúcsra. Hanem kifejezetten az számít, hogy hogyan sikerül elérnem azt. Mindenképp a saját erőmre szeretnék támaszkodni, a saját tudásomra, és végső soron az oxigén az doppingnak számítana, én elvből elutasítom ezt, és számomra természetes az, hogy palack nélkül mászok

- válaszolta arra a kérdésre, hogy miért nem használt se a K2-nél, se a Lhocénál pótlólagos oxigént.

Elmagyarázta, hogy ilyen magasan körülbelül harmadannyi oxigén jut be az ember tüdejébe minden egyes levegővételnél, mint amennyi például bármelyik magyar városban jutna. Azt is elmondta, hogy ilyenkor besűrűsödik a hegymászók vére, és nagyon nagy terhelés éri a szívet is. Lelassul az ember teste, mozgása, gondolkodása. A tavalyi expedíció szűk két hónapja alatt több mint 10 kilót veszített a testsúlyából, egy nap alatt 20 ezer kalóriát égetnek el 8000 méter fölött. “A nagy magasság megeszi az embert” - tette hozzá.

A jövőbeni terveivel kapcsolatban már ekkor elmondta, hogy célja a Mount Everest megmászása. “minden vágyam az, hogy jövő tavasszal ott lehessek a Himalájában”.

A tragikusan elhunyt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül vágott neki 2023-ban a Mount Everest meghódításának. A rádiókapcsolat május 24-én szakadt meg vele, nem sokkal később mentőegység indult a keresésére. Ez az expedíció nem járt sikerrel, a mentőcsapat május 27-én fejezte be a keresést.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés