Kunetz Zsombor: a szakemberhiány és a pocsék szervezés miatt van bajban az egészségügy

Belföld
Hirdetés

Sok helyen hiányoznak szakdolgozók, nincs elég műtős, betegszállító, ezért lenne sürgető az ő bérüknek az emelése, emellett kapkodás, hozzá nem értés és erőszakos tenni vágyás jellemzi jelenleg a kormány hozzáállását ehhez az ágazathoz. Az egészségügyi szakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában hangsúlyozta: amíg nem történik béremelés, nem lesz tisztességes egészségügy Magyarországon.

Nagyjából egy éve megszüntették az adatszolgáltatást, ami előtte mindennapos volt, így hiányosak az adatok a műtéti várólistákról. Kunetz Zsombor szerint az egyik legsúlyosabb gond, hogy a szívbetegségekkel kapcsolatos diagnosztikus eljárások várólistája is nagyon megnőtt, holott ezeknek a betegeknek minél előbb kellene ez a beavatkozás.

Az államtitkárság ezen beavatkozások finanszírozását azonban csökkentené, ez pedig "égbekiáltóan botrányos" - fogalmazott.

A legnagyobb problémát a szakemberhiány és a szervezetlenség jelenti a szakember szerint. Sok helyen hiányoznak szakdolgozók, ninhcs elég műtős, betegszállító, ezért lenne sürgető az ő bérüknek az emelése. 

"Amíg ez nem történik meg, amíg nem rendezik a szakdolgozók bérét, amíg nem rendezik a szakdolgozók státuszát, addig így nem lesz egészségügy Magyarországon, tisztességes legalábbis biztosan nem" - jelentette ki.

Kunetz Zsombor szerint kapkodás, hozzá nem értés és erőszakos tenni vágyás jellemzi jelenleg az egészségügyet. A szakemberhiány és a pocsék szervezés mellett az is probléma, hogy a megyei kórházak kezébe adták az egész egészségügy irányítását az adott megyében, mert egy ettől független és nagyobb területet átölelő ellátásszervezést kellett volna kialakítani, és "lett volna egy csomó NER-pozíció is", amit itt ki lehetett volna osztani - fogalmazott a szakértő.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés