Kunetz Zsombor: “Az egészségügy a darabjaira hullott”

Belföld
Hirdetés

Kórházi blokkoló órát vezetnének be az orvosok ellenőrzésére, hangzott el Lengyel Lászlótól, a belügyminisztérium helyettes államtitkárától a Magyar Kórházszövetség Konferenciáján. A kórház bejáratánál az orvosokról, más dolgozókról videofelvételek készülnének amikor érkeznek, illetve távoznak, hogy ne lehessen visszaélni a rendszerrel. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző nyilatkozott a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában.

Vannak olyan kórházak, ahol “az orvosi teljesítmény nagyon is eltér az átlagtól”, emiatt vezetnék be a blokkoló órát, ismertették Lengyel László helyettes államtitkár indoklását a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző azt mondja, nem tart kivetnivalót abban, ha a munkáltató a munkavállaló jelenlétét ellenőrizni kívánja munkaidő alatt. Az indoklással viszont van problémája: szerinte ahhoz, hogy az orvosok el tudják végezni a munkájukat, kellenek eszközök, felszerelések, illetve munkaszervezés. “Amikor azt állítja (Lengyel László helyettes államtitkár - a szerk.), hogy hét beteg jut egy orvosra, akkor el kell gondolkodni, hogy talán nem az intézmény lokációjával van-e probléma, hogy ezt a kórházat vagy szakrendelőt esetleg a jövőben hogyan kívánja hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy erre az intézményre nincs a jövőben szükség, be kell zárni és onnan a munkaerőt olyan intézménybe kell átcsoportosítani, ahol viszont túlterhelt a rendszer” - fogalmazott Kunetz Zsombor.

Azt is mondta az elemző, hogy a dolgozók szempontjából annyiban lehet “üdvözítő” a tervezett változtatás, hiszen “azok a túlórák, amelyek eddig elsumákolódtak, kifizetésre kell kerüljenek”. Ezt egyébként korábban a Magyar Orvosi Kamara is kiemelte, hogy nyilvánvalóvá válik majd, hogy az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók mennyi ki nem fizetett túlórával rendelkeznek.

Az elemző nem hiszi, hogy a dolgozók több beteget látnának el, vagy több műtétet végeznének el pusztán amiatt, mert “be vannak zárva 4 óráig a kórházba”. Kunetz úgy véli, nem ettől működik majd a rendszer.

“Az egészségügy a darabjaira hullott” - fogalmazott az Aktuál című műsorban Kunetz Zsombor. “Ötletszerű az ellátás és a gyógyítás”, tette hozzá. Azt mondja az elemző, hogy a covid járvány előtt is komoly problémák voltak a magyar egészségügyben, “a covid szétverte az ellátást, erre rátett a kormány a különböző intézkedéseikkel és a jogállási törvénnyel”, fogalmazott. 

“2021-ben 17 ezer egészségügyi dolgozó hagyta el a pályát. Hát hogy a fenébe ne lenne gond? Óriási probléma van. De a statisztikákban ez mutatkozik is, Magyarország mindenben sereghajtó” - zárta a beszélgetést Kunetz Zsombor.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés