Lassan a nőket is besorozzák Ukrajnában?

Nemzetközi
Hirdetés

Elkezdődött Ukrajnában a nők összeírása, és a szakértő elmondja a Spirit FM Ostrom című műsorában, hogy melyek lesznek az első területek, ahol megjelenhetnek ők is.

Resperger István
Resperger István

Azt látni, hogy körülbelül 200 ezer tartalékosa van Ukrajnának, de ebből nagyon sokan Nyugaton vannak, menedéket kértek már a háború első időszakában. Ezzel szemben az oroszoknak másfél millió tartalékosa van, de nem lehet mindenkit behívni, mert akkor a hadigazdaság és a gazdaság nem működne -  mondta el Resperger István ezredes, a MATE Szent István Biztonságkutató Központ vezetője a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Ukrajnában elkezdődött a nők összeírása, de őket elsősorban területvédelmi, egészségügyi alakulatokhoz küldik - tette hozzá Resperger István. De néhány hónap múlva akár a nők is megjelenhetnek a frontvonalon, hiszen már nincs olyan ukrán alakulat, ahol ne szenvedtek volna 25-50 százalékos veszteséget.

Jelenleg az oroszok Ukrajnának körülbelül a 18 százalékát foglalták el, szakértők szerint ez az arány nem fog felmenni 25 százalék fölé.

A harcok után aktuális kérdés lesz Ukrajna aknamentesítése, ami hatalmas munka lesz, hiszen mintegy 2 magyarországnyi, azaz 200 ezer négyzetkilométer lehet ebben érintett. Ez nagyon hosszú idő lesz, mire itt végezhetnek a szakemberek. Az ezredes elmondta, hogy egy aknát lerakni 20 dollárba kerül, viszont 200-1000 dollár között van az, mire felderítik és felrobbantják azt a szakemberek. Szerinte itt is felmerül majd a drónok alkalmazása. Ha a felek között kialakul egy tűzszüneti vonal, legalább a járható utaknál ezt az aknamentesítést meg fogják tenni.

Az ezredes úgy látja, hogy a tűzszünetre már van politikai akarat. Az oroszok már jelezték, hogy tárgyalnának, Zelenszkij viszont ezt elutasította. “Számunkra ez érthetetlen, hogy ő úgy akar Svájcban béketárgyalást csinálni, hogy az orosz fél nem lesz ott. Ez azért eléggé kivitelezhetetlen” - fogalmazott. Emlékeztetett, hogy már Törökország is jelezte, hogy szívesen közvetít, illetve korábban Kína egy 12 pontos béketervvel jelentkezett, ami Resperger István szerint a legreálisabb elképzelés volt eddig. Szerinte bár vannak felmérések arról, hogy melyik fél meddig bírja a háborút, de azt mondta, hogy csak idén már 500 ezer embert tettek bele a hadigazdaságba Oroszországban, ami nem jó a gazdaságnak. Az amerikai elnökválasztás vége lehet az, ami elhozhatja a tárgyalásokat - tette hozzá.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés