Lassuló infláció, 370-es forint - valóság lehet, vagy csak álom?

Belföld
Hirdetés

Fél éves, markáns romlás után most stagnál a GKI konjunktúra-indexe, ugyanakkor a Standard&Poor's leminősítette Magyarországot. A szakértők szerint az infláció valóban lassulhat év végére, de az áhított egyszámjegyű szint nem valószínű, viszont ha a jelenlegi szinten stabilizálódnának az energiaárak, az olyan mértékű javulást hozna, amihez egy 370-es forintárfolyam társulna az év végére.

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: jelenleg kevéssé pesszimista hangulatról lehet beszélni, ugyanis fél éves, markáns romlás után most stagnál a GKI konjunktúra-indexe. A fogyasztók hangulata még mindig rosszabb, mint a Covid-járvány mélypontján volt - tette hozzá. Mint mondta, az infáció tekintetében idén valóban lassulásra lehet számítani, de az valószínűtlen, hogy az év végére egyszámjegyű legyen, ahogy azt a kormány szeretné.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az infláció januárban valószínűleg még benéz 25 százalék fölé, de ezután gyors csökkenés jön. A GKI vezérigazgató-helyettese szerint valószínű, hogy az infláció ebben a hónapban valóban 25 százalék felett lehetett, és az is lehetséges, hogy februárban valóban csökkenni fog az áremelkedés üteme, de itt kérdéses, mi lesz az ársapkákkal. Ha ezt kivezetik, ennek lesz egy áremelő hatása, ugyanakkor valószínű, hogy az év második felében lesz egy érdemi lassulás. 

Éves átlagban a tavalyinál magasabb, 18-19 százalékos inflációval számol a GKI, év végére megközelíthetjük a 10 százalékot, de mindenképp efölött leszünk - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szintén az Aktuálban beszélt arról: az elmúlt évben igen turbulens volt a forint változata, de más devizapárok, példáuk az euró-dollár is nagyon hektikusan viselkedtek. Úgy látja, bizonytalanságok tömkelege van a magyar gazdaságban, ugyanakkor a jelenlegi energiaárak alakuklásának köszönhetően javulni fog a folyó fizetési mérleg hiánya és a külkereskedelmi mérleg is, ezek pedig olyan támaszt adhatnak, amelyek egy lényegesen erősebb forintot eredményezhetnek az év végére.

A Standard&Poor's leminősítette Magyarországot. Ezzel kapcsolatban az elemző azt mondta: ez a lépés elhamarkodott volt, mert most azt látni, javulni fog a külkereskedelem és a folyó fizetési mérleg is. Most az orosz olaj ára egyharmaddal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, a nemzetközi gázárak pedig 20-30 százalékkal mentek lejjebb, és alacsonyabbak az áramárak is - sorolta.

Hozzátette: nem lehet tudni, milyen események történhetnek még az energiapiacon, de ha ezeken a szinteken stabilizálódnak az árak, azok olyan mértékű javulást hoznának, amihez egy 370-es forintárfolyam társulna az év végére. Szerinte a hitelminősítőnek érdemes lett volna kivárnia azt is, hogy hazánk teljesíti-e az úgynevezett mérföldköveket az uniós források lehívásával kapcsolatban. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés