Latorcai Csaba: Az uniós pénz nem könyöradomány, ez jár Magyarországnak

Belföld
Hirdetés

A magunk részéről mindent megtettünk, amit vállaltunk, azt végrehajtottuk, úgyhogy készen állunk arra, hogy bármelyik pillanatban aláírjuk a megállapodásokat - felelte Latorcai Csaba államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes a Spirit FM Exkluzív című műsorában arra a kérdésre, hogy mikor érkezhetnek meg végre az uniós pénzek Magyarországra.

A miniszterhelyettes elmondta, 17 pontban állapodtak meg az Európai Bizottsággal, amelyek teljesítése esetén megnyílik a lehetőség a megállapodások aláírására. A kormány részéről betartották az ígéretüket, a vállalásokat teljesítették, így szerinte elhárult minden akadály, hogy megérkezzenek ezek a források. 

"Ez nem könyöradomány, ez nem uniós támogatás, ez Magyarországnak jár."

- jelentette ki Latorcai.

A miniszterhelyettes optimista azzal kapcsolatban, hogy nem várat magára tovább a megállapodás megszületése. Mint elmondta, korábban az Európai Bizottsággal 17 pontban állapodott meg a magyar kormány, Brüsszelben pedig azt mondták, hogy ha ezeket teljesítiky, akkor az ő részükről nincsen semmi további kifogás, így a "józan ész azt diktálja, hogy nincs más lehetőség, csak az aláírás", ezért már csak erre várnak.

Hihetetlenül nagy pénzről van szó Latorcai szerint: a hét éves uniós költségvetésből közel 8000 milliárd forint, míg a helyreállítási alapból mintegy 2000 milliárd forint jut Magyarország számára. 

A magyar kormány annyira bízik abban, hogy ezek az összegek meg is fognak érkezni, hogy az elmúlt hónapokban 27 pályázatot már ki is írtak az uniós fejlesztési pénzek terhére 1760 milliárd forint értékben, az uniós helyreállítási terv vonatkozásában pedig 26 pályázatot hirdettek meg.

"A pályázatok jórészén már eredmény is született, sőt ezeknek egy részét a magyar költségvetésből a kormány már meg is hitelezte"

- mondta el Latorcai Csaba. 

A területfejlesztési miniszterhelyettes szerint ebből is látszik, hogy "nem vagyunk elkésve", mert ez a normál menetrend, hogy először a tagállamok előfinanszírozzák az ilyen pályázatokat a saját költségvetésükből, és mivel utólagos elszámolás történik az uniós pénzekről, ezért ők később benyújtják a számlákat Brüsszelnek, ahol megtérítik ezeket a költségeket.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés