Latorcai Csaba: Végig hittünk abban, hogy megállapodunk az EU-val

Belföld
Hirdetés

Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes volt a vendég a Spirit FM Exkluzív című műsorának legutóbbi adásában.

A beszélgetés apropóját a Brüsszelben hétfő este megszületett egyezség adta, hiszen döntés született a Magyarországnak járó európai uniós források kifizetésének ügyében.

A helyreállítási alap jogcímén 2300 milliárd forint, míg a kohéziós alapból 14.000 milliárd forint érkezik.

A helyreállítási terv a COVID okozta gazdasági visszaesés kompenzálására szolgál. A miniszterhelyettes elmondta: a versenyképesség növelését biztosítja mindez Magyarország számára.

„Hála Istennek Magyarországon a COVID nem okozott olyan gazdasági visszaesést, mint Európa nyugati felén, ennél fogva a nekünk járó forrásokból nem a visszaesést kell kompenzálni, hanem további versenyképességet tudunk növelni. Néhány nappal ezelőtt ennek a helyreállítási tervnek kaptunk egy olyan kiváló értékelését az Európai Bizottságtól, aminél jobbat még egyetlen uniós tagország sem kapott, és ezt követően pedig döntés is született, illetve születik róla. Reményeink szerint januártól megkezdhetjük Magyarország helyreállítási tervében foglalt célokkal kapcsolatos pályázatok kiírását.”

Latorcai Csaba hozzátette: ezek a pályázatok kiemelten fókuszálunk a zöldgazdaság fejlesztésére, Magyarország energetikai hálózatának zöldítésére, valamint a digitalizációnak az erősítésére. Januártól az első negyedévben legalább húsz pályázatot hirdetnek meg: húsz különböző beavatkozási területre gazdasági társaságoknak, egyéb szervezeteknek.

"Elsődleges feladatunk a magyar energiahálózat fejlesztése, hogy képes legyen fogadni minél több zöldenergia termelést, hiszen komoly fejlesztést igényel, most végletekig ki van feszítve a magyar energiahálózat."

Másik komoly kihívásnak nevezte meg a miniszterhelyettes az energia tárolását. Már vannak egész jó technológiák, amiben eltárolható. Ezeket is szeretnék támogatni, hogy ne csupán megtermeljük Magyarországon az energiát, hanem képesek legyünk azt minél nagyobb mértékben tárolni is.

A digitális technológia meglátása szerint egész Európa számára a versenyelőnyt jelenti: egyrészt az iparban, másrészt a szolgáltató szektorban, harmadrészt pedig az állami szférában.

Karácsonyig a helyreállítási tervre vonatkozó és a hétéves fejlesztési időszakra vonatkozó úgynevezett partnerségi megállapodás is aláírásra kerülhet – emelte ki Latorcai Csaba.

„Mi előkészültünk azokkal a pályázati felhívásokkal, amik a megállapodás következtében megnyíló forrásokról szólnak. Mi végig optimisták voltunk. Miközben károgott körülöttünk a fél európai média, aközben mi nagyon optimisták voltunk és előkészültünk. Mi hittünk abban, hogy meg fogunk állapodni az Európai Unióval.”

A források kapcsán az államtitkár elmondta, hogy a magyar költségvetés megelőlegezi, meghitelezi ezeket.

Az interjúból az is kiderült, hogy a kohéziós alapból több mint 4000 milliárd forintot mezőgazdasági, vidékfejlesztési támogatásra fordítanak.

A tárgyalások kapcsán Latorcai Csaba megjegyezte: markáns álláspontja volt a kormánynak. Bár az Európai Bizottság csomagban akart szavazni a magyar helyreállítási tervről és a globális minimumadóról, az Ukrajnának szánt hitel kérdéséről, ezt a kormány nem tartotta helyesnek. 

„Nem kerülhetünk a globális minimumadó következtében rosszabb helyzetbe az adórendszerben.”

- jelentette ki a miniszterhelyettes.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés