Latorcai: ennél nagyobb transzparencia egyetlen uniós országban sincsen

Belföld
Hirdetés

Több ezer milliárd forintért írnak ki területfejlesztési pályázatokat még idén - mondta Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes a Spirit FM Exkluzív című műsorában. A több mint 100 pályázat célja, hogy az egyes régiókat versenyképessé tegyék, és felzárkóztassák az ország keleti felét. 

"A legfontosabb cél, hogy minden térség számára valódi versenyképességet tudjunk biztosítani, hogy képesek legyenek Magyarország járásai valóban versenyezni egymással, gazdaságilag, társadalmilag, és versenyezhessenek az Európai Unió más régióival is" - tette hozzá az államtitkár.   

Latorcai Csaba azt mondta, folyamatosak az egyeztetések az unióval, a héten is érkeznek Magyarországra az Európai Bizottságtól szakértők, a megegyezés értelmében pedig számos intézkedést hoztak, létrejött az Integritás Hatóság, ami - ahogy fogalmazott - a kormánytól teljes egészében független ellenőrzőtestület, a területfejlesztési miniszter munkaszervezetében létrejött egy belső ellenőrzési igazgatóság, és a testületek tagjai pályázati úton kerülnek kiválasztásra. "Ennél nagyobb transzparencia egyetlen egy Európai Uniós országban sincsen" - mondta Latorcai Csaba. 

A pályázható fejlesztésekről elmondta, mindenhol az a cél, hogy a meglévő adottságokat kiaknázzák, példaként hozta, Szabolcsot, ahol a gyümölcstermesztést raktározási, feldolgozási, hűtési kapacitással lehetne segíteni szerinte. 

Mint fogalmazott: minden nappal közelebb kerülünk az uniós pénzekhez, a következő hetekben pedig társadalmi egyeztetésre lesznek bocsátva a jogszabálymódosítások tervei. 

Az Erasmus- ügy kapcsán úgy fogalmazott: a miniszteri kuratóriumi lemondásokkal a cél az volt, hogy gyorsítsák a megállapodási folyamatot. "Oly mértékben autonómok ezek az alapítványok, hogy a kormánynak már nincs beleszólása, hogy kik legyenek kurátorok" - mondta Latorcai Csaba. 

A teljes interjú itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés