Lengyel választások: így haragította magára Kaczynski a városiakat

Nemzetközi
Hirdetés

Éles volt a kampány, történelmi részvételi rekord dőlt meg, a szavazók 73 százaléka voksolt, mondta Csunderlik Péter történész. Hozzátette, hogy azzal, hogy Jaroslaw Kaczynski a fő kampánytémának az abortuszt tette meg, azzal mozgósította maga ellen a lengyel nőket, rengeteg tüntetést szerveztek.

Három 2023-as választástól vártak fordulatot az Európai Unióban Fidesznél, azzal számoltak, hogy a spanyol, a szlovák és a lengyel választások kimenetele döntően befolyásolja majd a magyar kormányzat nemzetközi mozgásterét. Közülük a legkisebb országban, Szlovákiában Fico győzelmével bejött a fordulat, két fajsúlyosabb tagállamban azonban nem látszanak teljesülni a magyar várakozások. Miután a spanyol jobboldal nem tudott kormányt alakítani, most úgy néz ki, hogy Lengyelországban éppen ellentétes forgatókönyv valósul meg, mint amire a Fidesz számított.

A Jaroslaw Kaczynski által vezetett kormányzópárt, a Jog és Igazságoság megnyerte a választásokat, ám nem szerzett abszolút többséget, és a szóba jöhető egyetlen koalíciós partnerével, a Konföderációval összefogva sem szerezheti meg a kormányzáshoz szükséges többséget, mert arra csak a Donald Tusk által irányított ellenzéki összefogásnak van esélye.

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök már vasárnap este be is jelentette az ellenzék győzelmét: "a gonosz időknek vége. A PiS uralmának vége, megcsináltuk. Megnyertük a demokráciát, megnyertük a szabadságot, megnyertük a szeretett és szabad Lengyelországunkat. Fényes napként vonul be a mai a lengyel történelembe, mint Lengyelország újjászületése."

“Ezért nem nagyon jó az egészpályás letámadás, mert hiába szerzed meg a relatív többséget, hogyha akkor elutasítottságot és olyan fokú kiközösítettséget generálsz magaddal szemben, akkor azok, akik amúgy elvesztették a választást, összefognak ellened és kormányt alakítanak, íme” - összegezte Puzsér Róbert publicista az Önkényes Mérvadó című műsorban a Spirit FM-en.

Éles volt a kampány, történelmi részvételi rekord dőlt meg, a szavazók 73 százaléka voksolt, mondta Csunderlik Péter történész. Hozzátette, hogy azzal, hogy Jaroslaw Kaczynski a fő kampánytémának az abortuszt tette meg, azzal mozgósította maga ellen a lengyel nőket, rengeteg tüntetést szerveztek.

Puzsér szerint az volt Kaczynski számítása, hogy a vidékiek mellette szavaznak majd, ám végül a városiakat sikerült maguk ellen mozgósítaniuk.

Csunderlik úgy fogalmazott, hogy a Jog és Igazságosság pártja megtett mindent, hogy elvegyék a kedvét a szavazóktól, még ha nem is NER-mértékben. Azt is kiemelte, hogy a nagyvárosokban egyes körzetekben kifogytak a szavazólapokból, mert nem számítottak ekkora részvételi rekordra. Az utolsó szavazók, akik este 9 előtt megérkeztek a sorba, azok hajnali 3 körül szavaztak le.

Hasonló volt a külföldi vendégmunkások esetében, akik 600 ezren szavaztak le nagyjából, többségben az ellenzékre. Nem véletlen, hogy a NER és a magyar választási rendszer minél inkább próbálja korlátozni mondjuk az angliai magyaroknak a szavazójogát, hogy elvegye a kedvét a több 100 km-es utazástól, fűzte hozzá Csunderlik Péter.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés