Lesújtó számok: ennyivel keres kevesebbet az, aki a törvénymódosítás miatt már nem tud katás vállalkozást üzemeltetni

Belföld
Hirdetés

Nagy port kavart nyáron a szeptemberben életbe lépett kata-törvény. Csongár Gábor adószakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában elárulta, hányan maradhattak a katás rendszerben, és hányan választották az átalányadózást. Kiderült az is, mennyivel marad kevesebb pénz azoknak a zsebében, akik az utóbbi lehetőséggel tudtak csak élni.

A kormány korábban azzal indokolt, hogy a katás vállalkozások nem mindig tartották be a szabályokat. Csongár Gábor szerint ugyanakkor az eredeti feltételeket korábban éppen a kormányzat teremtette meg, később erre hivatkozni "nem volt túl elegáns".

Egy pályatársa közérdekű adatigénylést nyújtott be, ebből kiderült, hogy az egyéni vállalkozók száma 568 ezer, ebből 146 ezren vannak az új katások - a korábbi kb. 460 ezer helyett - mondta. A legnépszerűbb alternatíva az átalányadózás volt, 245 ezren váltottak erre - tette hozzá.

A szakértő szerint van egy réteg, akiknek az új katás adózás is telitalálat, aki kifejezetten lakossági igényeket szolgál ki, mint például a taxisok, szépségipari dolgozók, nekik ennél kedvezőbbet nem lehet találni. Az átalányadózás egy egyszerűsített adózási forma, a költségelszámolást nem ismeri, tevékenységek alapján számol 40, 80, 90 százalék költséghányaddal, a bevételből ezeket ha levonjuk, akkor állapíthatjuk meg az elért jövedelmét. Idén már csak negyedévente kell adóbevallást benyújtani, ez is könnyebbítés - jegyezte meg. Csongár Gábor elmondta, itt megszűnt az a korlát, hogy egy bizonyos előző üzleti évben elért árbevétel után nem lehet választani ezt az átalányadózást.

Mint mondta, az az állítás, hogy tömegesen adókijátszásra használták volna a katát, nem igaz, ez bebizonyosodott. Az átalányadózás egy régi katást érzékenyen érinthetett, hiszen évi 12 millió forintig egy mostani katás letudhatja évi 600 ezer forinttal az összes adóját, míg egy átalányadózó kb. 2 millió 984 ezer forintot kell hogy fizessen - az adóhatóságnak befizetendő összeget tekintve.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés